Pátek, 19. dubna 2024

Řeky v jižních Čechách pomalu klesají

Řeky v jižních Čechách pomalu klesají
Jihočeské řeky v noci kulminovaly a jejich hladiny klesají. Třetí stupeň, tedy ohrožení, byl už odvolán na Malši v Pořešíně a Kaplici a na říčce Černá v Líčově. Hydrometeorologové předpokládají, že některé toky ještě dnes klesnou na nejnižší stupeň, tedy bdělost.

Toky se někde vrátí k normálnímu stavu. Potvrdila nám to meteoroložka Kateřina Štěrbová. Podle ní hladiny všech jihočeských řek s výjimkou Lužnice a Blanice klesají.

"První stupeň povodňové aktivity je překročen v Chlumu na Teplé Vltavě, na řece Malši, na horní Lužnici a na řece Blanici. Meteorologové předpovídají na dnešek oblačné počasí, pouze s ojedinělými přeháňkami, mírně stoupat bude už jen řeka Lužnice," upřesnila Štěrbová.

Silná bouře s kroupami v podvečer zasáhla Prachaticko. Prudký liják, který se přehnal Prahou, zaplavil několik domů a vyvracel stromy. Zaplavené sklepy měli po silném dešti i někteří obyvatelé Uherského Hradiště.

Podle pojišťoven půjdou celkové škody do miliónů. Vážné starosti s velkou vodou mají v Rakousku, kde se na některých místech řeky vylily ze břehů. Kritická situace je zejména v některých oblastech Dolních a Horních Rakous, Salcburska a Tyrolska.

Stavy na řekách v České republice mapují speciální stránky Ministerstva zemědělství. Konkrétní předpověď na dnešek a další dny najdete na naší stránce Počasí.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů