Čtvrtek, 28. března 2024

Vodním záchranářům začala sezona

Vodním záchranářům začala sezona

VÝCHODNÍ ČECHY - Prvním místem na mistrovství republiky družstev Integrovaného záchranného systému - vodní záchranné služby, které se před nedávnem konalo v Jesenici, a prvním místem na Slezské hartě, jež je mistrovstvím profesionálních hasičů, zahájili letošní sezonu vodní záchranáři z místní skupiny Vodní záchranné služby (VZS) Pastviny. Její členové se rekrutují jak z Královéhradeckého, tak z Pardubického kraje.

Zvítězit v tvrdé konkurenci nebylo nijak jednoduché, prohlásil místopředseda místní skupiny VZS Jan Sündermann s tím, že zatímco na mistrovství republiky VZS obhajovali loňské vítězství, na Slezské hartě byli na prvním místě mezi 16 družstvy z celé republiky letos již počtvrté. Mezi soutěžní disciplíny patřila např. kardiopulmorální resuscitace, záchrana tonoucího z vody, ošetření kombinovaného zranění, slalom s člunem aj., kde museli členové pětičlenného družstva VZS předvést jak fyzické, tak především odborné znalosti a dovednosti.

Současnou hlavní prázdninovou činností místní skupiny VZS jsou pravidelné služby na vodních nádržích. Od poloviny června do poloviny září se od r. 1973 denně střídají dvoučlenné hlídky záchranářů na přehradní nádrži Pastviny na Ústeckoorlicku. Právě zde mají vodní záchranáři za dobu své činnosti na svém kontě více než 200 zachráněných životů a tisíce ošetření první pomoci. Jen v loňské sezoně evidovali záchranáři dvě přímé záchrany života tonoucích a 540 ošetření na šesti východočeských lokalitách. Mezi ně patří vodní nádrže Pastviny, Seč a Rozkoš, které dobrovolně a na úkor svého volného času či dovolené ošetřují .

V současném období se jako plavčíci střídají i na letních koupalištích, a to na královéhradeckém Stříbrném rybníce, v Třebechovicích pod Orebem, v Chlumci nad Cidlinou, v Letohradě, v Ústí nad Orlicí aj.

Místní skupina VZS Pastviny má v současné době 74 členů, z nichž zhruba třetina je aktivních. Ve svých řadách má skupina VZS i 30 dětí. Hlavní náplní práce s dětmi je podle Sündermanna vodní záchranná činnost, plavání, první pomoc, potápění a orientace aj.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů