Sobota, 20. dubna 2024

Vírská nádrž bude uzavřena

Vírská nádrž bude uzavřena
Bystřice nad Pernštejnem - Nové rozhodnutí krajského úřadu upravující pásma hygienické ochrany na Vírské nádrži bude mít pro obyvatele mikroregionu dalekosáhlé důsledky. Rozhodnutí padlo po rok dlouhém správním řízení, ke kterému dal podnět majitel vodního díla, Povodí Moravy.

Cyklistickou stezku možná zatarasí brána

Rozhodnutí neprodyšně uzavře bezprostřední okolí nádrže včetně cyklistické stezky, která bude možná nepřístupná i pro pěší turisty. "Oproti předchozím dohodám, stanovujícím, že revize povede alespoň k zpřístupnění pravobřežky, se vrací režim do doby ještě před stávajícím přechodným zpřístupněním této komunikace," řekl František Klimeš z odboru životního prostředí městského úřadu. Bystřickým radním samozřejmě záleží na čistotě vody, ale ne za cenu úplného odříznutí nádrže od obyvatel. "Kompletní uzavření Víru je nejen protizákonné, ale je také protiústavní. Chceme proto napadnout rozhodnutí v celém rozsahu," navázal starosta Bystřice Karel Pačiska. Stanovisko Povodí Moravy je stručné. "Náš návrh byl vypracován kvalitně a především zodpovědně," sdělila tisková mluvčí Dana Meissnerová.

Všechny námitky byly zamítnuty

Povodí Moravy má podle konšelů starost o kvalitu vody v nádrži, řešení je však obrácené. Společnost všem "nebezpečným" turistům zakázala přístup k vodě, ale nestanovila žádná konkrétní opatření pro největší zdroj znečištění, kterým je Bílý potok. Ten totiž do nádrže přináší sedmdesát procent fosforu podporujícího růst sinic. Radní na tento nešťastný postup upozorňovali včas. Všechny námitky podané bystřickými zastupiteli v průběhu správního řízení byly ovšem zamítnuty.

Přístup k nádrži si musíte koupit

"Vodohospodáři si chtějí právními kličkami za každou cenu zjednodušit práci. Například správně prováděné rybářské obhospodařování vodní nádrže může podle odborné studie Akademie věd zvýšit kvalitu vody až o deset procent. Tomuto novému materiálu se Povodí Moravy silně brání, protože by si tím vzalo určité povinnosti přímo na sebe a odvolává se na téměř třicet let starou směrnici," informoval Klimeš. Vlastník vodního díla chce rybářské obhospodařování zajistit formou odlovu dravých ryb, který může provádět kdokoliv za tisíc korun na den. Povodí tak pustí k nádrži kohokoliv, pokud si to zaplatí. Vodohospodáři se odvolávají na to, že takovému člověku zajistí kompletní servis a jeho činnost bude přísně hlídaná. Bystřičtí i přes to stále věří, že se jim podaří rozhodnutí změnit. "Jde nám v podstatě o jednu základní věc. Člověk, který nechce vodě ublížit, by měl mít možnost se na ni alespoň dívat," dodal starosta města.
Zdroj:Žďárský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů