Úterý, 23. dubna 2024

S poklesem domácí poptávky bojují rybáři vývozem

S poklesem domácí poptávky bojují rybáři vývozem

Jihočeským rybářům vzrostla po vstupu země do EU konkurence především kvůli dovozu mořských ryb. Kapra, který je vyloženě středoevropskou rybou, vytlačuje z domácího trhu losos, ale i pstruh. Zhruba polovinu produkce tak firmy vyvážejí za hranice, kde je po kaprech větší poptávka.

"Lidé u nás znají kapra jen o Vánocích. V jiných zemích se ryby jí až třikrát tolik. Chybí tady tradice," řekl ČTK ředitel Rybářství Třeboň Jan Hůda. S třeboňskou organizací je propojeno několik dalších rybářství v Táboře, Hluboké nad Vltavou a západočeských Mariánských Lázních. Ryby tak největší rybářský podnik v zemi chová celkem na 1140 rybnících s rozlohou 12.900 hektarů. Zjednodušení podmínek vývozu po vstupu do EU si pochvaluje Karel Nusl z Blatenské ryby. "Ubylo hlavně papírování," podotýká. Společnost, která již deset let hospodaří na 1600 hektarech rybníků na Strakonicku, Písecku a Příbramsku, vyprodukuje ročně kolem 850 tun ryb. Právě polovina její produkce míří do ciziny. Velmi žádaný je podle něj hlavně hladký kapr, například v Německu a ve Francii. Podobně je na tom i Rybářství Kardašova Řečice na Jindřichohradecku s roční produkcí kolem 900 tun ryb. Rybářství spravuje 447 rybníků s celkovou výměrou 2994 hektarů a převážnou část produkce posílá do Německa, Rakouska či Belgie, ale i do Polska a na Slovensko.

Život rybářům v kraji i jejich kolegům po celé zemi komplikuje vyhlášení chráněných území Natura 2000. Spadá do nich totiž většina jejich rybníků a zákon na ochranu přírody jejich práci omezuje, i když hospodaří na vlastním. "Budeme maximálně požadovat kompenzace. Jestli někdo nařídí jiný režim, který má ekonomické dopady, tak se každá firma samozřejmě brání," uvedl Hůda. Nedostatek peněz se projevuje i na odbahňování, které podle něj firmy nemohou hradit jen ze svého. "Jiná cesta než pomoc státu tady není," míní Hůda. Těžké období zažívala v posledních třech letech i společnost Rybářství Lnáře. Od povodní ztratila kvůli protržené hrázi Metelského a Velkého Bělčického rybníka čtvrtinu z plochy, kterou obhospodařuje. "Nyní jsme takřka na začátku. Vůbec poprvé od záplav máme nasazeno všude. Letošek tak bude pro nás rokem, kdy se chceme vrátit ke standardu," řekl ředitel firmy Petr Vávra. Před záplavami lovili lnářští rybáři ročně 230 až 250 tun ryb. Nejvíc se podle Vávry těší na podzim, kdy po dlouhé době vyloví Metelský rybník. Očekávají, že vydá až 500 metrických centů ryb.

V Jihočeském kraji je více než 7000 rybníků, jejichž celková výměra přesahuje 28.000 hektarů. Nejrozlehlejšími jsou Rožmberk s rozlohou 490 hektarů, Bezdrev se 450 hektary a Horusický rybník se 415 hektary, které jsou zároveň největšími v zemi. Kromě toho je na jihu Čech řada přehradních nádrží - Lipno, které je největší vodní plochou v republice, Orlík s rozsáhlými rekreačními oblastmi a Římov, jenž zásobuje pitnou vodou značnou část kraje.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů