Pátek, 19. dubna 2024

Tisícům Bulharů zničila povodeň domovy

Tisícům Bulharů zničila povodeň domovy
Rumunsko a Bulharsko se potýkají s mohutnými přívalovými dešti. Meteorologové navíc předpovídají, že tato vlna má ještě zesílit.
V Bulharsku si povodeň, podle některých zpráv nejhorší za posledních třicet let, vyžádala od začátku týdne již jedenáct obětí. Hygienici uvedli, že v postižených místech, kde je nedostatek pitné vody, hrozí vypuknutí epidemie.
Rumunský premiér Calin Popescu Tariceanu včera požádal o mezinárodní pomoc pro oběti záplav, které se v tomto týdnu rozšířily už do více než třiceti z celkem 42 rumunských žup.
"Rozsah záplav je zcela mimořádný a potřebujeme solidaritu ze strany Rumunů, ale také mezinárodního společenství," prohlásil premiér poté, co navštívil severovýchod země, který je záplavami postižen nejhůře.
Letos je to již druhá záplavová vlna, která postihla Rumunsko. Na jaře se vylily z koryt řeky v Banátu na jihozápadě země. O život tehdy přišlo sedm lidí. Premiér uvedl, že rozsah neštěstí, jež napáchala přívalová vlna tento týden, bude větší než jarní povodně, které způsobily škody v hodnotě 600 miliónů dolarů.
Přívalové deště v tomto týdnu vyvolaly vzedmutí mnoha vodních toků. Kvůli záplavám, které postihly 460 měst a obcí, již bylo evakuováno deset tisíc lidí.
Nesjízdné jsou desítky kilometrů silnic a železnic. Zřítily se také desítky mostů. Poškozeno bylo sedm tisíc domů. Nejhůře postiženými oblastmi jsou Arges, Bacau, Vrancea, Galati, Alba a Valcea.
Řada lokalit zůstala bez elektřiny a telefonu. Nepoužitelná je voda ve studnách, což je velký problém, protože většina rumunských lokalit na venkově nemá vodovod. Někde je však nepoužitelná voda i z vodovodu, protože i některé přehrady a nádrže byly při záplavách znečištěny.
Desítky lidí v župách Vrancea a Galati strávily noc na střechách zatopených domů.
Nejhorší je situace na severovýchodě země. Z řeky Siret, kterou obvykle protéká 200 metrů kubických za vteřinu, se stal bouřící veletok s průtokem 6000 krychlových metrů. Pod vodou je nyní 500 tisíc hektarů orné půdy.
O pomoc požádalo také záplavami postižené Bulharsko. Na obnovu poškozené infrastruktury žádá Sofie z evropského fondu solidarity 75 miliónů eur. Podle ministra financí Milena Velčeva záplavy zasáhly na 3,2 miliónu obyvatel.
Bulharská tisková agentura BNN oznámila, že úřady přerušily železniční přepravu na hlavních tratích. Toto opatření si vynutily tři nehody, při nichž na sesuvy zničených tratích vykolejily tři nákladní vlaky.
Vytrvalé deště, které již dva měsíce sužují severovýchod Bulharska, mají kromě škod na majetku dopad také na úrodu. Svaz výrobců chleba varoval, že ceny pekařských výrobků se v různých oblastech Bulharska mohou zvýšit o 30 až 40 procent.
Úrodu v oblasti Dobrudže (severovýchod), významné obilnice země, ohrožují kromě záplav také přemnožené krysy.
Naproti tomu záplavy v bavorském podhůří Alp a v Rakousku už od středy ustupují. V postižených oblastech byly ale zaznamenány rozsáhlé škody.
V Bavorsku postihly přívalové deště především Berchtesgadensko na nejzazším jihovýchodě země: zde za půldruhého dne napršelo na čtvereční metr 150 litrů vody. Hladina Dunaje v Bavorsku nadále klesá.
Také situace v Horních i Dolních Rakousích i ve Štýrsku se zlepšuje.
Hladina vod klesá i v Salcbursku, kde bylo nejhůře postiženo město Mittersill. Rozvodněná řeka Salzach tam zaplavila střed města. Hladina vody v ulicích dosahovala do výše půldruhého metru.
V Horních Rakousích pak voda poškodila v posledních dvou týdnech celkem 300 objektů.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů