Pátek, 19. dubna 2024

Evropský den koupání v řekách přilákal 12 000 lidí

Evropský den koupání v řekách přilákal 12 000 lidí

DĚČÍN/ŠPINDLERŮV MLÝN/HRADEC KRÁLOVÉ/ČESKÉ BUDĚJOVICE/PRAHA - Sedmnáct míst České republiky se přihlásilo k velké celoevropské akci za čistší řeky nazvané „Velký skok“ (Big jump). Evropský den koupání v řekách v České republice koordinuje sdružení Arnika. „Od akce si slibujeme, že si lidé a především ti, co rozhodují o osudu řek v České republice uvědomí, že vodní toky a vodní plochy mají sloužit nejen jako stoky pro odpadní vody z průmyslových podniků a měst anebo vodní cesty, ale také jako místo k osvěžení lidí a místo, kde žije rozmanitá škála zvířat. Řeky bychom proto měli udržet čisté a živé. Je dobře, že se do českých řek vrací losos, bylo by dobré, kdyby se do nich vrátil také člověk,“ komentoval dnešní akci místopředseda Arniky Ing. Vlastimil Karlík.

Rekordní účast na akcích u českých řek zaznamenali organizátoři v Děčíně (Deníky Bohemia a Město Děčín), kde na „Děčínské slavnosti Labe“ k řece přišlo na deset tisíc lidí. „Vykoupalo se jich však jen 10. Lidé říkají, že se obávají čistoty vody v řece, která po cestě míjí řadu chemiček. Akci považujeme za jednoznačný úspěch, protože všichni lidé zde by si přáli čistou řeku plnou života,“ řekl jeden ze spoluorganizátorů akce Jan Dostál z Arniky Děčín. Na čistotu řeky a ochranu přírody v přilehlém národním parku a v chráněných krajinných oblastech byla zaměřena i řada informačních akcí v rámci „Děčínských slavností Labe“.

Ve Špindlerově Mlýně se akce zahájené ve 13,30 zúčastnilo zhruba dvě stě lidí a patnáct se jich osmělilo vstoupit do ledové vody řeky, která na svém horním toku teprve nabírá sílu. Mezi odvážlivci byl i starosta města Oldřich Šimek (US-DEU/KDU-ČSL). Součástí akce byla také soutěž o přechod Labe suchou nohou. „Panovala tady dobrá nálada a lidé byli vstřícní ke snahám o ochranu čistoty řeky a života v ní, které vyvíjí sdružení Arnika v celé ČR,“ řekla vedoucí Koordinačního centra Arniky Markéta Bartošová, která se akce ve Špindlerově Mlýně osobně zúčastnila.

Akce v Poděbradech se zúčastnilo 45 lidí a šest z nich se dokonce v Labi vykoupalo. Pořádající Polabské ekocentrum připravilo výstavu a povídání o historii koupání a dalším využití řeky Labe v Nymburce a Poděbradech.

V Nymburce se přišlo podívat asi 35 lidí, z toho 25 se koupalo. Nejstarší koupající bylo 85 let, nejmladší 9 let, jeden z účastníků oslavil při této příležitosti své 81. narozeniny.

V Černošicích se akce spojené s otevřením nové pláže zúčastnilo asi 500 lidí, z toho se plných 200 vykoupalo, včetně starosty,místostarosty, úředníků a zastupitelů města. Nová pláž bude zřejmě hojně využívána, neboť je součástí Sportparku Kazín a bude u ní otevřeno i hřiště pro plážový volejbal. V počtu koupajících budou zřejmě Černošice letos rekordmanem.

V Dolních Věstonicích přišlo asi 20 lidí, 10 se koupalo. Před koupáním provedli pořadatelé odběr vody a mikrobiologickou kontrolu, která prozradila, že ve vodě nejsou škodlivé sinice.

V Kamýku nad Vltavou bohužel onemocněl vedoucí folklórního souboru, který měl zajistit doprovodný program. Přesto přišlo asi 100 lidí, a koupalo se jich celkem 53. Kamýk tedy v žebříčku koupajících se zřejmě skončí na druhém místě.

V Římově se bohatého sportovního a kulturního programu zúčastnilo asi 200 hostů. Koupalo se asi 10 lidí.

Ve Volyni 12 obětavých občanů brodilo řeku Volyňku a uklízelo přitom řeku v úseku asi 1 500 metrů. Zlákali přitom ke koupání několik přihlíšejících rodin. Večerní zábavy na koupališti se zúčastnilo asi 50-60 lidí.

V Mělníce přilákal program asi 50 lidí, 30 se jich vykoupalo. 25 z nich uplavalo připravenou plaveckou trať v délce 400 m.

V Roudnici nad Labem zorganizovali zábavní odpoledne u řeky bez koupání, zato s plavbou lodi, na které vyhrávala hudební skupina. Účast se vyšplhala asi na 500 lidí.

Sportovního dne ve Dvoře Králové se zúčastnilo 50 lidí, 30 koupajících.

V Hradci Králové podle posledních údajů přišlo přes 200 lidí, vykoupalo se jich asi 45.

V Litoměřicí se koupali již 10.7.2005, na akci pořádanou Přáteli Přírody přišlo 50 lidí, 25 se jich přes nepříliš příznivé počasí vykoupalo, včetně senátora Zdeňka Bárty (KDU-ČSL).

V Lysé nad Labem přišlo 35 lidí, koupalo se 15

V Kĺatovech se koupací den koná až příští neděli, tedy 24.7.2005.

V Římově se bohatého programu zúčastnilo asi 200 lidí, 100 se jich zapojilo do různých soutěží a asi 60 se koupalo.

Ve Velešíně se recesistické akce (koupání v kádi s vodou z Malše) účastnilo asi 180 lidí, 116 se jich "koupalo".

Celkem tedy v České republice přesáhl počet účastníků 12 000, v řekách se vykoupalo asi 500 lidí.

K "Velkému skoku" se přihlásili pořadatelé zhruba z 200 míst Evropy na 30 řekách a v deseti zemích. Například v Berlíně byla pro koupající připravena plovoucí plovárna na řece Spree, v Hamburgu se část přístavu u ústí Labe proměnila v pláž pro velkou koupací slavnost, v Karlsruhe chystali 10 km dlouhý plavecký maratón v Rýnu. Curych, Drážďany, Paříž a Vídeň připravily slavnosti spojené s koupáním a doprovodným programem na plážích řek Limmat, Isar, Labe, Dunaj, Marna i Seina. Podle prvních odhadů počet účastníků výrazně přesáhl předpokládaných 200 000.

Seznam všech sedmnácti míst v ČR a další informace najdete v této tiskové zprávě Arniky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů