Pátek, 19. dubna 2024

Do přehrady na Bystřičce se znovu nastěhovaly ryby

Do přehrady na Bystřičce se znovu nastěhovaly ryby
BYSTŘIČKA - Rájem rybářů by se po nucené přestávce zaviněné vypuštěním vody, bagrováním nánosů ze dna a nezbytnou opravou hráze měla znovu stát přehrada Bystřička. Přibývá v ní v těchto dnech nejen vody, ale ochránci přírody už do ní vrátili škeble rybniční a rybáři také první ryby.

Přestože převážná část budoucí rybí populace poputuje do přehradní nádrže Bystřička až na podzim, už nyní v ní ryby jsou. " Minulý týden jsme do ní vypustili tři sta úhořů a kolem dvaceti štik dlouhých kolem třiceti až čtyřiceti centimetrů. Samozřejmě také plevelné ryby jako jsou plotice a karasi," uvedl včera Zdeněk Žáček, hospodář vsetínských rybářů, kteří se o ryby na Bystřičce starají.
Oživení cestovního ruchu, k němuž zde patří také rybaření, očekává od napuštění přehrady také místní obecní úřad. " Předloni jsme získali do obecní pokladny díky cestovnímu ruchu zhruba milion korun. Letos ani příští rok tomu tak ale nebude," předpokládá starosta Zbyněk Fojtíček. Zároveň není spokojen s tím, jak se vsetínští rybáři o přehradu a dění kolem ní starají. " Především chybí komunikace mezi nimi a obecním úřadem. Přitom i na jejich přístupu závisí rozvoj cestovního ruchu u nás. Chtěli bychom, aby to tu bylo třeba jako v Luhačovicích či jiných místech, kde jsou samozřejmostí například povolenky k rybolovu pro turisty," posteskl si starosta. Proti tomuto tvrzení se však hospodář vsetínských rybářů ohradil. " Ve Vsetíně v našem středisku Na Lapači i na přehradě Bystřička vydáváme povolenky také pro nerybáře. Po současném napouštění přehrady ale začne na Bystřičce rybářská sezona až příští rok," konstatoval Žáček. Na podzim hodlají rybáři vysadit do přehradní nádrže Bystřička pětapadesát metráků kaprů, ale také další štiky, candáty a líny. " Přivezeme je z Hustopečí nad Bečvou. Při vypouštění prvních ryb jsme byli mile překvapeni tím, jak je přehrada odbahněna. Kvalita vody se podstatně zlepšila," dodal hospodář.

JAN PATKOŠ
Zdroj:Valašský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů