Pátek, 19. dubna 2024

Voda z Alp míří na sever

Voda z Alp míří na sever
Povodňová vlna v alpských zemích se včera přesouvala na sever po řekách Dunaj, Inn a Isar. Kulminace očekávají vodohospodáři v Bavorsku a severním Rakousku v noci na pátek, některé dálnice jako Mnichov - Garmisch byly i včera uzavřené. První stupně povodňové aktivity vyhlásila i Vídeň a okolí. Podle dosavadních údajů výška vody nedosáhla záplav v roce 2002 a 1999.
Celkový počet obětí záplav ve střední Evropě byl včera večer 14 a stovky lidí přišly o střechu nad hlavou. Dlouhodobé záplavy v Rumunsku a Bulharsku, kde jsou různé oblasti pod vodou už od května, připravily o život nejméně sedmdesát lidí a zasáhly dvě třetiny obou zemí.
Objevují se i první odhady materiálních škod. Švýcarská pojišťovací asociace SVV podle agentury Bloomberg odhaduje zatím škody na "číslo ve stovkách miliónů franků" s tím, že přesnější odhady budou známy příští týden.
OSN odhaduje, že Bulharsku způsobila voda škody ve výši kolem 633 miliónů eur a zasáhla čtvrtinu z osmi miliónů obyvatel země.
V Rumunsku po poslední vlně povodní, která zasáhla především severovýchodní oblasti, ještě ani voda neopadla a do mnoha míst v horských oblastech nebylo obnoveno spojení. Voda podle prvních odhadů ministerstva vnitra zničila 500 domů a zaplavila 30 000 hektarů zemědělské půdy. Obnova jde pomalu, někteří zástupci žup postižených povodněmi před měsícem si stěžují, že vláda jim dosud neposlala žádné peníze.
Opačné problémy má Portugalsko, které zápasí s největším rozpočtovým deficitem ze zemí eurozóny a škrtá vládní výdaje. Po katastrofálních požárech z předchozích let sice vláda dala více peněz na hasičské vybavení, ale přesto muselo Portugalsko letos požádat o pomoc při hašení požárů, které zničily od začátku roku 180 000 hektarů lesa, Evropskou unii.
Při hašení a prevenci požárů se šetření vládních výdajů projevilo na nečekaném místě. Podle Domingose Cartaxa ze skupiny ochránců životního prostředí Quercus je spoluviníkem požárů neexistující centrální registr pozemkového vlastnictví. "Když není řešena strukturální otázka, tak budou ohně hořet dál," citovala Cartaxu agentura Reuters.
Úřady totiž nevědí, kdo jsou vlastníci lesů, které by mohly donutit k budování protipožárních opatření a k úklidu v lesích, nebo kteří by měli vysazovat rostliny odolnější požárům. Podle expertů totiž k současné vlně přispělo i v posledních letech stále rozšířenější pěstování eukalyptů pro papírenský průmysl, které na jedné straně spotřebovávají velké množství vody, na druhé velmi snadno hoří. K nejistotě kolem vlastnictví navíc přispívá masový odchod Portugalců z venkova do měst, kdy se vylidňují celé vesnice a není nikdo, kdo by lesy sledoval a pečoval o ně.
Situace kolem zásob vody je v desetimiliónovém Portugalsku ještě horší než v sousedním Španělsku. Ve třiačtyřiceti městech už vyschly vodovody a rapidně se horší kvalita vody. V turistickém centru Algarve bylo nařízeno omezit spotřebu o pětinu. Národní statistický úřad uvedl, že úroda ozimých obilovin bude oproti loňské sklizni nižší o 95 procent.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů