Pátek, 29. března 2024

Čerpání vody po povodni skončilo

Čerpání vody po povodni skončilo

OSTRAVA - Hasiči na Karvinsku už v sobotu skončili s čerpáním vody z posledních domů, které ve středu zasáhla povodeň.

Lidé se o víkendu naplno pustili do úklidu a zničenými věcmi zaplnili desítky připravených kontejnerů. Podle informací Povodí Odry se už průtok na všech tocích vrátil k normálu a žádné nebezpečí nehrozí.

V Petrovicích u Karviné jen v sobotu vyvezli 12 kontejnerů. Lidé je však znovu plní nábytkem i dalšími věcmi, které velká voda zničila. Počasí nám v sobotu naštěstí přálo, takže lidé mohli sušit a uklízet. Velkou pomocí byl nezištný dar bohumínské Bochemie, která lidem věnovala chloramin a Savo na dezinfekci, řekl starosta Petr Trojek. Vodu ze všech domů i sklepů už hasiči odčerpali, lidé teď uklízejí a vysoušejí promočené zdi. Pomáhá jim v tom 40 sušiček zapůjčených od karvinské hasičské stanice. Žádný z domů ve vesnici nebyl postižen natolik, že by starosta musel lidem zajišťovat náhradní ubytování.

Celý víkend se pracovalo i v Českém Těšíně, kde voda zatopila několik desítek domů. Podle starosty Jindřicha Sznapka není situace dramatická. Povodně nebyly takového rozsahu jako před lety v Troubkách nebo v Praze, lidé si většinou poradili sami. Kdo potřeboval pomoc, věděl, kam se má obrátit, upřesnil Sznapka.

Hladiny řek na severu Moravy se začaly neočekávaně zvedat ve středu časně ráno zejména v povodí Olše a Ostravice. V ohrožených obcích byly nasazeny kromě profesionálů i všechny dostupné jednotky dobrovolných hasičů a hasičů Českých drah. Na pomoc vyrazily i jednotky ze Středočeského a Plzeňského kraje, které pomáhaly na Třinecku a Těšínsku. Nejčastěji jednotky organizovaly čerpání vody, stavbu hrází a pomáhaly lidem se záchranou životů a majetku. Během povodní byli na výzvu primátora Karviné Antonína Petráše povoláni i vojáci ze záchranného armádní jednotky z Hlučína na Opavsku.

Záplavy si nevyžádaly ztráty na lidských životech, záchranáři nezaznamenali ani žádné vážnější úrazy. Nejvíce postižené byly obce Ropice na Frýdecko-Místecku a na Karvinsku některé části Českého Těšína, Dolní Lutyně a Petrovic. Hasiči evakuovali téměř 100 lidí. K připravované evakuaci lidí z Karviné-Darkova nakonec nedošlo, Olše kulminovala těsně před tím, než se mohla vylít z koryta, a hladina se začala snižovat.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů