Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vodní mor zahlcuje nádrže v okolí Loun

Vodní mor zahlcuje nádrže v okolí Loun

Extrémní rozvoj nežádoucích vodních rostlin, zejména vodního moru, znovu sužuje malé vodní nádrže v okolí Loun. Zeleň fatálně ubírá rybám kyslík, na vyčištění však nejsou peníze. Problém zarůstání malých vodních ploch, jako jsou například lounská Tůň, pozůstatek slepého ramene Ohře, či pískovna u Lenešic, přetrvává již dlouhá léta. Palčivým se stává vždy při zvýšení teploty nad patnáct stupňů Celsia, kdy rostliny začnou růst mnohem rychleji. "Na Tůních tento problém určitě existuje. Rostliny, následně i ve stádiu rozkladu, pohlcují veškerý kyslík a výsledkem je, že ve vodě nejsou prakticky žádné ryby," popisuje dopad množení vodního moru Ján Belko z lounské organizace Českého rybářského svazu.

Před čtyřmi roky svaz investoval devadesát tisíc na úpravu břehů právě u této lokality. Město Louny jako vlastník je následně proplatilo. Na nic víc však zatím nejsou peníze. "Léta žádám město o dotace na vyčištění, ale prostředky nejsou. A i kdyby se nám peníze například na vybagrování podařilo sehnat, zase je problém s uložením vytěženého bahna," vysvětlil J. Belko.

Řešení je ale mnohem složitější. Současný stav nevyhovuje rybářům, masivní zásah do přírodního systému zase odmítají ochránci přírody. Jak sdělil Petr Čekal, vedoucí odboru životního prostředí lounské radnice, město připravuje návrh na vypracování studie pro vyčištění Tůně. "V plánu investic s ní předběžně počítáme na rok 2007. Pokud bude schválena, budeme mít nějaký podklad a možnost postupovat dále," řekl P. Čekal. Odborná studie představitelům města nabídne různé alternativy, jak problém řešit. "Není to jen tak, tu lokalitu třeba vybagrovat," zdůrazňuje Petr Čekal.

Jednou z možností je podle J. Belka vybudování obtoku, který by stojatou a nevábně vyhlížející vodu rozproudil. Právě prohřáté stojaté vody jsou totiž pro přemnožení vodních rostlin ideální. To je také případ lenešických pískoven, v nich rybář sice ještě může ulovit zajímavé druhy ryb kaprovitých či dokonce štiku, čtyři vodní plochy však postupně mizí pod kobercem nežádoucích rostlin.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů