Středa, 24. dubna 2024

Tchaj-wan už letos tajfuny nepřekvapily

Tchaj-wan už letos tajfuny nepřekvapily
Jako nora obřího hlodavce vypadá z dálky otvor podzemního kanálu, který leží poblíž řeky Keelung na severovýchodě Tchaj-wanu. Úřady jej ale nedaly postavit kvůli místní fauně, nýbrž kvůli tajfunům a doprovodným záplavám, které oblast sužovaly hlavně v posledních letech. Vláda i prostí obyvatelé začali brát tajfuny vážně. Stát investuje stovky miliónů amerických dolarů do prevence, lidé respektují příkazy k evakuaci v ohrožených oblastech a každoročně se účastní cvičení.
Podzemní chodba o průměru dvanáct metrů a dlouhá téměř tři kilometry za zvýšeného průtoku v řece odvádí až 80 procent vody z řečiště u městečka Žuej-fang do moře. Vodohospodářský úřad je na stavbu dokončenou v červnu patřičně hrdý.

Záplavy zmizely
"Než jsme vybudovali podzemní chodbu, voda při povodni podél řeky dosahovala ke druhému či třetímu patru domů," vysvětluje šéf vodního díla Ming Lung. Podzemní chodbu si pochvalují i místní obyvatelé. "Letos po dokončení stavby nebyly vůbec žádné záplavy. Předtím jsme jich měli spoustu. Jakmile byla bouře, věděli jsme, že bude povodeň," říká třicátnice Ling, která se v bílé zástěře pokouší vedle silnice prodávat pečená kuřata. Její restaurace je od řeky vzdálená jen asi 50 metrů. Nejde jen o to, že se místní již nemusí bát škod. Také cena jejich domů či bytů je nyní vyšší než dříve.
Tchaj-wan je na tajfuny, obdobu hurikánů známých z Atlantského oceánu, zvyklý. Sezóna tajfunů trvá od května do listopadu. Když se očekává příchod smrště, lidé dostávají den či dva volna. Vědí také, že se na tajfun musí připravit třeba tím, že si důležité dokumenty uloží na místo, kde k nim voda nemůže.
Za tajfunu totiž může spadnout až 60 procent celoročního průměru vodních srážek. Lidé si obstarávají zásoby vody a potravin, v hotelích k výbavě pokojů patří i baterka, protože tajfuny způsobují rozsáhlé výpadky elektřiny. Tchaj-wan o tajfunech prostě ví své.
Avšak Lung z vodohospodářské agentury působí i na tchajwanské poměry jako podivín. "Chci, aby byly tajfuny co nejsilnější," říká tento obrýlený padesátník s kšiltovkou na hlavě a oprýskanými černými botami. "Jen tak totiž budeme moci dobře vyzkoušet naši stavbu," vysvětluje vzápětí.
Jeho sebevědomí pramení z toho, že stavba je připravena hravě zvládnout i dvousetletou vodu. Letos využili podzemní chodbu k odvedení vod z Keelungu ve vážných situacích již třikrát, a zabránili tím škodám. V červenci to byl tajfun Haitang, v srpnu Matsa a v září Talim. Žuejfangská stavba za 200 miliónů dolarů jim odolala.
Místní mají ještě jeden důvod ke spokojenosti s Lungovou stavbou. "Je šetrná vůči životnímu prostředí. Udržuje část vody v řece, a tím i život v ní. Navíc kdyby se místo chodby postavila přehrada, změnila by krajinu a lidé by se museli stěhovat," říká Lung.
Spokojenost s připraveností na tajfuny vyzařuje i z Wen-long Čena, který je šéfem tchajwanské Státní komise pro prevenci katastrof. "Poučili jsme se ze zkušeností s nedávnými katastrofami. Lidé už mají rozum, vědí, že tajfuny jsou nebezpečné a že musí odejít ze svých domovů, když jim to nařídíme. Myslím, že to je nejdůležitější," vysvětluje.

Zlomem bylo zemětřesení
Zlomovými událostmi pro vnímání přírodních katastrof bylo zemětřesení, při němž v roce 1999 na ostrově zemřelo přes 2400 lidí, a tajfuny Toraji a Nari, které si v roce 2001 vyžádaly více než 300 obětí. Letošní tři tajfuny připravily o život méně než 20 osob.
Čenův úřad se soustřeďuje na nebezpečné oblasti, kde jsou záplavy časté. Když se očekávají srážky alespoň 300 milimetrů, okamžitě informuje místní úřady. Když začínají hrozit záplavy, nařizuje evakuaci obyvatel. Čen nedává najevo pocit převahy nad americkými úřady, které v oblasti New Orleansu před několika týdny nezvládaly první dny po úderu hurikánu Katrina.
"My to máme snadnější. Naše rozloha je malá, víme, kdo žije v ohrožené oblasti. Známe čísla mobilních telefonů, máme všechny údaje. Když je třeba evakuovat, prostě zavoláme či pošleme zprávu," říká. Obyvatelé se také účastní cvičení, a proto vědí, jak se mají při tajfunu chovat. "Letošní tajfuny byly ještě silnější než ty v roce 2001. Počet mrtvých a zraněných byl ale menší, neboť jsme obyvatele varovali," míní Čen.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů