Středa, 24. dubna 2024

V Roudnici byla zahájena stavba protipovodňové ochrany

V Roudnici byla zahájena stavba protipovodňové ochrany

Na březích horního plavebního kanálu Labe v Roudnici nad Labem byla na počátku září zahájena výstavba protipovodňové ochrany plavidel. Jedná se o jednu ze čtyř částí projektu, který je spolufinancován z Evropského fondu regionálního rozvoje Evropské unie, uvedl na počátku září investor stavby, Ředitelství vodních cest ČR.
Tato část projektu řeší výstavbu devíti kusů vysokovodních vázacích kruhů, které budou sloužit při povodňových situacích pro bezpečné vyvázání plavidel. Díky nim by již nemělo hrozit uvolnění plavidel jako při katastrofálních povodních v roce 2002. Vyvazovací kruhy nebude možné při běžných provozních stavech na Labi používat k vázání lodí.
Vyvazovací prvky jsou umístěny na obou březích plavebního kanálu. Na levém břehu jsou navržena dvě lodní stání o šesti vyvazovacích kruzích a na pravém břehu budou vybudovány tři vázací kruhy, které se využijí pro příčné vyvazování plavidel. Celkové náklady stavby dosahují téměř 1,2 milionu Kč bez DPH. Investice je z 60 procent hrazena z Evropského fondu regionálního rozvoje, zbylou část uhradí stát z rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury.
Stavba je umístěna v ochranném pásmu dráhy, která měří 60 metrů. Po dobu provádění prací budou ve stavební lokalitě dočasné zábory, které nebudou žádným způsobem omezovat okolní obyvatele. Provoz ani průběh stavby projektu nebude mít žádný negativní vliv na životní prostředí, nebude zdrojem emisí, odpadních látek ani hluku. Vytěžený materiál se bude skládat především z na-vážky, písčitých jílů a hlinitých písků. Zhotovitelem stavby se na základě výběrového řízení stala ústecká společnost AZ Sanace, a. s. Celý projekt by měl být dokončen zhruba za tři měsíce, tedy do konce listopadu.

Ředitelství vodních cest ČR

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů