Čtvrtek, 25. dubna 2024

Olešnici bude před vodou chránit pět hrází, první je již hotova

Olešnici bude před vodou chránit pět hrází, první je již hotova

OLEŠNICE (Blanensko) -- Olešnici na Blanensku, kterou před třemi lety postihly povodně, bude před velkou vodou chránit soustava pěti hrází. První z nich je již hotova a poslední bude dokončena na jaře. Takzvané poldry, které stály 30 milionů korun, zachytí až 280 000 metrů krychlových vody. "Letních bouří se již nebudeme muset bát," řekl dnes ČTK starosta Zdeněk Peša.

Hráze jsou nad městem a svému účelu budou sloužit pouze v době přívalových dešťů či tání sněhu. Poldry sice nemohou zcela zabránit tomu, aby se voda nedostala do Olešnice, povodeň ale bude výrazně slabší a její následky budou podle odborníků nesrovnatelné s katastrofou z roku 2002.

Před třemi roky se městem přehnala po deštích dvousetletá voda. Do města se dostala korytem Veselského potoka. Záplavy si tehdy vyžádaly život jedné z obyvatelek, 136 domů se ocitlo pod vodou. Na majetku radnice vznikly škody za 15 milionů korun.

V místech, kde se v roce 2002 hladina vody zvýšila až o 1,5 metru, lze po výstavbě pěti poldrů očekávat při dvousetleté vodě zvýšení hladiny potoka jen o 30 až 40 centimetrů. "Na ulicích by bylo patrně trochu vody, která by se asi dostala i do domů. Škody by ale byly ve srovnání s rokem 2002 minimální," dodal starosta.

Sypané hráze staví Zemědělská vodohospodářská správa. V uplynulých dnech předala do užívání první, další tři jsou těsně před dokončením.

Vladimír Klepáč
Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů