Pátek, 19. dubna 2024

Příbram chce co nejdříve začít s rekonstrukcí zastaralé čistírny

Příbram chce co nejdříve začít s rekonstrukcí zastaralé čistírny

Příbram - Čistírnu odpadních vod v Příbrami by mělo modernizovat sdružení SMEK, jehož členy je česko-portugalská společnost SEFIMOTA, portugalská firma MOTA-ENGIL a firma Královopolská RIA. Ve výběrovém řízení zvítězilo s nabídkou zhruba 200 milionů korun.

"V letošním roce potřebujeme utratit 20 milionů korun. Pokud to půjde, zahájíme stavbu co nejdřív," řekl místostarosta Ivan Šedivý. Do výběrového řízení se přihlásilo deset zájemců, jeden z něj byl kvůli nedodání vyžádaných podkladů vyloučen. Vítěze vybrali radní minulý týden. Nabídky ostatních firem byly v průměru o 60 milionů korun vyšší. Pokud se proti výsledku výběrového řízení nikdo do 15 dnů neodvolá, město se sdružením SMEK ihned podepíše smlouvu.

"Byla to jediná nabídka se zahraniční účastí," dodal Šedivý. Považuje to za určitou symboliku, protože 71 procent nákladů na modernizaci čistírny uhradí dotace z evropského fondu soudržnosti. Zbytek město pokryje z úvěru od Českomoravské záruční a rozvojové banky. Peníze na rekonstrukci je připraven poskytnout také provozovatel městských vodovodů a kanalizací, společnost 1. Středočeská vodárenská. K rychlému zahájení rekonstrukce čistírny nutí město mimo jiné omezená platnost limitů pro vypouštění odpadních vod. Zastaralá čistička pracuje na hranici možností. Její původní část byla zprovozněna v roce 1961, nová v roce 1983.

Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů