Sobota, 20. dubna 2024

Ekologické zákony omezují firmy. Změní se

Podniky se lépe vyznají v zákonech: sjednotí se nejednotné základní pojmy a definice v zákonu o odpadech a dalších předpisech.
Ekologické zákony omezují firmy. Změní se
Východočeská společnost Kataforesis, která lakuje kovové autodíly, pětinásobně překročila emisní limit pro pachové látky. Firma kvůli tomu dostala půlmiliónovou pokutu od České inspekce životního prostředí a může být ráda, že jí inspekce podnik nezavřela.
Problémem ale je, že požadovaný limit v zákonu o ovzduší není prakticky možné splnit. Firma vypouští zápach, který dosáhl hodnoty 250 jednotek, přičemž zákon vyžaduje padesát.
Pokud by ovšem zákon (respektive pachová vyhláška) platila i pro domácnosti, musela by se pokuty obávat většina z nich. "Při smažení řízků vzniká asi tři sta pachových jednotek," upozorňuje Miloš Plaček, ředitel firmy Kataforesis.
To, že jsou ekologické zákony občas příliš přísné, připouští i zpráva expertní komise, která dělala jejich audit.
Zítra doporučí vládě, aby se část předpisů zmírnila, i ten o pachu: "V současné podobě vyhláška stanoví požadavky na regulaci pachových látek způsobem, který je technicky neproveditelný a objektivně nesplnitelný," tvrdí se ve zprávě komise, která pod vedením vicepremiéra Martina Jahna prověřila sedm nejdůležitějších ekologických zákonů.

Přísnější než Evropská unie
Kromě pachu komise navrhuje i to, aby úřady posoudily, zda musí být celé území republiky vyhlášeno jako citlivá oblast, takže se na něj podle evropských norem vztahují přísnější požadavky na čištění odpadních vod. Navrhuje také, aby úřady omezovaly kvůli ochraně přírody hospodaření na polích a v lesích jen v opodstatněných případech. Komise navrhla dohromady desítky změn a úprav.
"Potřebujeme ekologické zákony, ale takové, které nebudou omezovat průmysl opatřeními, jež ve skutečnosti k ochraně přírody nevedou," vysvětluje Jahn smysl první inventury ekologické legislativy od roku 1999. Novely podle něj pomohou průmyslu, aniž by se snížila ochrana životního prostředí.
"Výsledky jednání vítáme," řekl za Svaz průmyslu a dopravy Josef Zbořil. Podobnou cestou se vydal i Brusel, který chce jen v oblasti ochrany ovzduší zrušit polovinu předpisů a ostatní zjednodušit.
Část českých návrhů na vylepšení ekologických předpisů přitom směřuje i do oblastí, kde jsou české předpisy přísnější než normy v zemích Evropské unie. Například při určování přípustného znečištění odpadních vod se podle nařízení české vlády zjišťují maximální hodnoty ve vzorcích odebíraných během dvou hodin. V evropských předpisech je ovšem stanoven čtyřiadvacetihodinový cyklus.
Se změnami souhlasí i Ministerstvo životního prostředí a ekologická hnutí. Oceňují, že se podařilo oddělit náměty na vylepšení zákonů od návrhů na omezení standardů na ochranu životního prostředí a zdraví lidí.
"Jen zavedení evropských limitů znečištění ovzduší zachraňuje u nás podle odborných propočtů každý rok tisíc až 2,2 tisíce lidských životů," připomněla mluvčí Ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová.

Výsledkem není jen shoda
Jednání expertní komise ovšem neskončilo jenom spokojeným poplácáváním po zádech.
Bez konkrétního výsledku zatím zůstal bod týkající se zákona o posuzování staveb na životní prostředí. A tak o takzvané EIA budou odborníci jednat dál.
Investoři si mnohdy stěžují, že posuzování jejich záměru se zbytečně dlouho vleče a je příliš komplikované. "EIA někdy trvá dva až čtyři roky," upozorňuje Antonín Rais z Ekologického svazu podnikatelů.

Co se bude měnit v zákonech
Ochrana ovzduší
Podnikům se zjednoduší způsob výpočtu poplatků za znečišťování.
Poplatky se upraví, aby více motivovaly firmy snižovat emise.
Ochrana vod
Podniky budou odebírat vzorky znečištěné vody během 24 hodin, jak určují evropské normy, nikoli jen v průběhu dvou hodin, jak nyní stanovují české zákony.
ODPADY
Firmám se zjednoduší evidence odpadů, sjednotí se tiskopisy.
Podniky se lépe vyznají v zákonech: sjednotí se nejednotné základní pojmy a definice v zákonu o odpadech a dalších předpisech.
Zdroj: úřad vlády
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů