Čtvrtek, 25. dubna 2024

Peníze z EU pomohou jihočeské vodárenské soustavě

Peníze z EU pomohou jihočeské vodárenské soustavě
 
Více než 95 miliónů korun z fondů evropské unie pomůže zlepšit kalové hospodářství na úpravně vody v Plavu na Českobudějovicku, která je rozhodujícím zdrojem vody pro půl miliónu lidí v jihočeském regionu ale i realizovat sanaci dálkového potrubí bezvýkopovou metodou v lokalitě Týna nad Vltavou, Bechyně a Opařan.
Jižní Čechy -

„Celkem vložíme do zmíněného projektu, s jehož realizací začínáme již tento měsíc a dokončením počítáme do dvou let, bezmála 147 miliónu korun, z toho bude přes 95 milionů dotováno z Evropské unie. Na první pohled je tak jasné, jak významnou měrou se na zlepšení chodu soustavy budou podílet fondy Evropské unie. Mimo nich se nám podařilo získat i 22 miliónů ze Státního fondu životního prostředí a zbytek budeme financovat z vlastních zdrojů,“ konstatoval ředitel Jihočeského vodárenského svazu (JVS) Antonín Princ.

Podotkl, že dosud se kaly z úpravny zpracovávají na třech lagunách, a následně jsou skládkovány. Po rekonstrukci bude zahušťování kalu z primárních usazovacích nádrží a filtrů na takové úrovni, že bude možné vzniklý odpad kompostovat, což je dobrá zpráva pro životní prostředí.

„Ročně tak nebudeme muset na skládku ukládat kolem 950 tun odpadu a množství vypouštěních odpadních vod do Malše za rok sníží asi o 383 tisíc kubíků. K výraznému zlepšení kvality vody pak dojde, jak jsem již uvedl, sanací vnitřního povrchu ocelového potrubí dálkových řadů cementovým nástřikem či laminátovým rukávcem v délce kolem 40 kilometrů,“ zdůraznil Antonín Princ.

Připomněl, že vodárenskému svazu se během několika let již po druhé podařilo získat z evropských fondů významnou sumu na zkvalitnění chodu soustavy. V prvém případě to byly finanční prostředky na zdvojení přívodního vodárenského řadu z římovské vodní nádrže do úpravny vody. Touto investicí tak odpadlo riziko, které odhalila povodeň v roce 2002, kdy hrozilo, že velká voda přeruší podtrubí a pro bezmála půl miliónu lidí bude ohroženo zásobování pitnou vodou.

Zdroj:BudNews
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů