Pátek, 29. března 2024

Voda na Zlínsku podraží, nejvíce v Otrokovicích

Voda na Zlínsku podraží, nejvíce v Otrokovicích

 ZLÍN/OTROKOVICE - Ceny vodného a stočného ve Zlínském okrese od Nového roku opět podraží, potvrdil novinářům generální ředitel Zlínské vodárenské, a. s., (ZLV) Martin Bernard.

Zvýší se vodné, cena stočného zůstane na úrovni letošní všude kromě Otrokovic, kde klienti zaplatí za stočné o 9 Kč/m3 více než v ostatních obcích.

Ceny vodného a stočného se příští rok zvednou v průměru o 1,20 Kč/m3. Obyvatelé Zlínska za vodné a stočné zaplatí 44,57 Kč/m3 namísto dosavadních 43,37 Kč/m3, v Otrokovicích však 53,58 Kč/m3, a čtyřčlenná rodina tak měsíčně zaplatí zhruba o osm korun více než dosud.

Návrh kalkulace vodného a stočného dala starostům počátkem října sice ZLV, která je provozovatelem vodohospodářského majetku většiny měst a obcí Zlínska, avšak infrastrukturu má pronajatou od společnosti Vodovody a kanalizace (VaK) a jak uvedl Bernard: O zvýšení ceny rozhodlo představenstvo akciové společnosti VaK Zlín, které tvoří zástupci měst a obcí. Ti však trvali na tom, aby zvýšení nepřesáhlo inflaci. V ostatních lokalitách kraje zvyšují cenu pitné vody zhruba o 5 až 6 procent. My o 2,8 procenta. K růstu stočného obchodně finanční ředitel ZLV Petr Tejchman dodal: Provozovatel čistírny, kterým není společnost VaK Zlín, ale soukromý subjekt, zvýšil ceny služeb za odvádění odpadních vod, které výrazně převyšují částku, než jakou vybíráme od občanů. Rozhodnutí provozovatele čistírny nemůžeme nijak ovlivnit.

ZLV zásobuje pitnou vodou 155 000 obyvatel a podnikatelské subjekty. Spravuje 995 km vodovodní sítě a 564 km kanalizačních stok.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů