Čtvrtek, 28. března 2024

Portugal Kayak – vodácký průvodce po řekách Portugalska

Portugal Kayak – vodácký průvodce po řekách Portugalska
Útlý průvodce portugalského vodáka Ruie Calada, jistě udělá radost všem vodákům, kteří rádi zkoušejí nové řeky a jsou ochotni pro svoji vášeň snášet trochu nepohodlí, v tomto případě absolvovat cestu napříč Evropou. Pokud navíc patříte k vodákům, které v zimě svrbí ruce a hledáte možnost k pádlování, která by nezahrnovala letenku v cenách od 20 000, pak jak to, že jste ještě nebyli v Portugalsku?

Portugal Kayak – vodácký průvodce po řekách Portugalska Základní informace:
Název: Portugal Kayak
Autor: Rui Calado
Počet stran: 150
Počet řek: 27 řek, 50 úseků
Jazyk: portugalsky/anglicky
Infocena: 890 Kč

Průvodce nám pro recenzi zapůjčili kluci z Boatparku.




Dovolím si tipnout, že jedním z důvodů proč jsou u nás portugalské řeky dosud téměř neznámé je absence vodáckého průvodce. Kdo by se vydával přes celou Evropu na řeky o kterých prakticky nic neví, že? Tak od letošního roku už tato výmluva neplatí. Rui Calado a jeho přátelé vydali vodáckého průvodce, který (a to hned ve dvou jazycích; Portugalsky a Anglicky) popisuje 50 úseků obtížnosti WW III – IV, z celkem 27 řek.

Pánové jsou zřejmě gurmáni a tak místo obsahu najdete v úvodu knížky jídelní menu. Pokud máte chuť na něco lehčího budete si samozřejmě vybírat z předkrmů (13 úseků do WWIII) případně z nabídky ryb (8x WW III- IV). Hlavní nabídka – v tomto případě Pratos de carne, tedy hovězí- nabízí 18 výživných sjezdů obtížnosti WW IV a pokud ještě nemáte dost, můžete se dorazit dezerty, v nabídce jich je 9 a jsou obtížnosti WW V a výše. S dezerty prosím opatrně, frekventovaná poznámka INFS značí, že obsahují kousky na kterých si asi zrovna nepochutnáte.


Portugal Kayak – vodácký průvodce po řekách PortugalskaPrůvodce jednotlivých řek jsou stručné, obsahují však veškeré informace které byste od průvodce po řece čekali. Jasně popsané nasedání i vysedání, doba nejlepší sjízdnosti, stručný popis a dostupnost řeky (resp. možnosti úniku). To vše doplněno důvtipně vymyšlenou mapkou. Autoři užívají velmi podrobnou geografickou mapu, zdůrazněny jsou ale pouze podstatné informace (řeka, přístupové cesty, piktogramy pro nasedání, výstup, možnost kempování a sídla). Potřebujete-li pro přesnější orientaci podrobnější informace můžete se orientovat podle mapy prosvítající na pozadí.

Řeky jsou v průvodci přehledně uspořádány podle oblastí a naleznete zde též mnoho fotografií z portugalských řek. U některých fotografií se myslím docela pobavíte. Týpky s intergrálama na Topolinech a Diablech přece jenom člověk na divoké vodě nepotkává každý den. Nicméně z fotek je tak alespoň vidět, že autor už nějaký ten pátek na vodě jezdí a pravděpodobně tedy ví o čem píše.


Portugal Kayak – vodácký průvodce po řekách Portugalska Ještě poznámka ke sjízdnosti. Docela dost řek je dle průvodce bohužel sjízdných pouze po dešti nebo při tání což není úplně nejlepší zpráva, nicméně u mnoha řek je jako nejlepší doba sjízdnosti uveden listopad až duben což naopak může být pro dost pádlerů celkem motivující.

Budete-li plánovat trip do Portugalska pak vám tento průvodce poskytne neocenitelné služby. A nezapomeňte, Galicie je hned vedle a i tam najdete plno pěkných řek (viz článek v HYDRU 5/04).


Ondra Müller
http://www.hydromagazin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů