Pátek, 29. března 2024

Senát: Novela o regulaci vodárenství by neměla moc zatěžovat obce

Senát: Novela o regulaci vodárenství by neměla moc zatěžovat obce

PRAHA -- Vlastníci vodovodu nebo kanalizace nemají být podle Senátu povinni zpracovat a realizovat financování obnovy na dobu nejméně deseti let pod pokutou půl milionu korun. Stejně tak by neměli mít povinnost poskytovat ministerstvu zemědělství na vyžádání údaje o technickém stavu vodovodu či kanalizace pod hrozbou milionové sankce. S těmito úpravami dnes horní komora vrátila sněmovně novelu, která má dát ministerstvu zemědělství větší pravomoci v regulaci vodárenství.

Přijetí povinností, které Senát navrhl zrušit, by neúměrně zatížilo zejména malé obce, poznamenal Pavel Eybert (ODS). Připomněl, že tyto obce hospodaří mnohdy jen s půlmilionovým rozpočtem.

Senát také v novele zrušil právo odběratele zajistit si na vlastní náklady zkoušku vodoměru meteorology na místě instalace. "Jedná se o těžko realizovanou záležitost. Meteorologický ústav nemá tolik poboček, aby to sám mohl zvládat," uvedl senátor s tím, že podle dosavadní praxe se zpochybňovaný vodoměr posílá autorizované zkušebně.

Horní komora navrhla z novely odstranit také ustanovení, podle nichž by mohli být až půlmilionovou pokutou postiženi vlastníci kanalizací, kteří by nezpracovali a nepředložili vodoprávnímu úřadu ke schválení kanalizační řád. Ministr zemědělství Jan Mládek (ČSSD) všechny tyto senátorské úpravy odmítl.

Novela má umožnit, aby ministerstvo zemědělství mohlo například povolovat provozování sítí nebo stanovovat pravidla pro započítávání nákladových položek do ceny vody. Úřad by měl rovněž rozhodovat o provedení technického auditu nebo o úpravě vzájemných práv a povinností vlastníků provozně souvisejících vodovodů, pokud se sami písemně nedohodnou.

Platný zákon o vodovodech a kanalizacích neupravuje veřejnoprávní regulaci oboru, pouze práva samosprávných obcí. Po privatizaci se vlastníky infrastrukturního majetku vodovodů a kanalizací staly zejména obce, avšak provozovateli jsou obchodní společnosti, často s mezinárodním kapitálem. Podle ministerstva je třeba zajistit vyšší ochranu odběratelů služeb spojených se zásobováním vodou.

"V případě konečného schválení návrhu dojde k omezení pravomocí měst a obcí, které jsou navíc za vodárenský majetek a jeho rozvoj zodpovědní a lépe znají místní potřeby. Ceny jsou dnes regulovány nejen samotnými městy, ale i ministerstvem financí v rámci věcně usměrňované ceny," uvedla po schválení novely sněmovnou společnost Veolia Voda.

Martin Horák
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů