Čtvrtek, 25. dubna 2024

Číhající jezera

Číhající jezera
Pětimiliónový Kyrgyzstán je zásobárnou pitné vody pro celou střední Asii. Hráze ledovcových jezer ale hrozí průtržemi, které mohou smést odkaliště starých uranových dolů i současných těžeben zlata. Nebezpečný odpad se může dostat až do dvanáct set kilometrů vzdáleného Aralského jezera.

"V řece je silný proud a mohl by strhnout koně. Raději to vezmeme přes jezero, je mělké," rozhoduje kyrgyzský průvodce Izedbeg. Když se čtveřici koní s nákladem lidí a přístrojů uprostřed jezera ztratí pod kopyty dno a zvířata začnou ve vodě o teplotě čtyři stupně Celsia plavat, Kyrgyz se prohýbá smíchy.
Koně jsou v masívu Ťan-šanu stále hlavním dopravním prostředkem. Kyrgyzští chlapci nasedají do sedla, sotva umějí trochu běhat. České výpravě, která letos v Kyrgyzstánu posuzovala nebezpečí průvalu hrází nejvíce ohrožených jezer, přišel ovšem vhod také nafukovací člun.
S jeho pomocí zkoumala jezero Petrova, jehož průval by mohl ohrozit odkaliště zlatého dolu Kumtor, ležící o několik kilometrů níže. Kanadská firma Cameco, světový lídr v těžbě uranu, sem ukládá odpad vzniklý při kyanidovém loužení zlata.
"Jezero Petrova vzniklo na počátku minulého století, jeho rozloha a objem ale díky tání ledovců narůstají obrovskou rychlostí. Letecké a satelitní snímky dokazují, že jen za posledních třicet let se jeho plocha zvětšila o polovinu a je v něm v současné době asi 25 miliónů kubíků vody," upozorňuje kyrgyzský geolog Sergej Jerochin.
Při průvalu vyhřezne voda z jezera s obrovskou silou a strhne s sebou tisíce tun kamení a hlíny. Povodňová vlna vysoká deset metrů zničí vše, co jí stojí v cestě. Zastaví se až ve Ferganské kotlině vzdálené čtyři sta kilometrů. Odtud mohou stopové prvky putovat s vodou Syrdarji až do Aralského jezera.
"Při protržení hráze jezera Šachimardan zahynula v roce 1998 při hranicích s Uzbekistánem stovka osob. Údolí řeky Kiči-Kemin, do kterého se po zemětřesení v roce 1964 vylilo odkaliště ložiska polymetalů a radioaktivního thoria u obce Ak-Tjuz, je nebezpečným odpadem zamořeno dodnes," připomíná Jerochin.
Odkaliště dolu Kumtor je pozoruhodné ještě tím, že práva na těžbu zlata získali Kanaďané od bývalého kyrgyzského prezidenta Askara Akajeva, který po letošní "tulipánové revoluci" musel uprchnout ze země.
Na základě výhodné smlouvy si v příštích letech přijde Cameco na několik miliard dolarů. Ve dnech, kdy poslední členové české expedice opouštěli Kyrgyzstán, proskočila v médiích zpráva, že Akajev se díky kontraktu s Kanaďany obohatil o nejméně třiadvacet miliónů dolarů.
Když před svým odjezdem vystoupili s nafukovacím člunem k dalšímu rizikovému jezeru Testor, zjistili Češi, že je prázdné. Voda si našla cestu morénovou hrází a unikla do koryta řeky Ala-Arča. Tentokrát naštěstí průval nezpůsobil žádné škody.
Příště může být hůře. Vodní masy nahromaděné za nepevnými hrázemi číhají. Platí to i pro jezero Petrova.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů