Čtvrtek, 25. dubna 2024

U Přelouče má téci další řeka, ekologové ji nechtějí

U Přelouče má téci další řeka, ekologové ji nechtějí
Mezi Přeloučí a sousední obcí Břehy by měla v budoucnu téct další "řeka".
Pro splavnění Labe chce Ředitelství vodních cest vybudovat souběžný, přes tři kilometry dlouhý plavební kanál, který obejde přeloučský jez a nesjízdné kamenité dno řeky. Zároveň ale poničí unikátní lokalitu Slavíkovy ostrovy, což je trnem v oku ekologům.
Práce chce Ředitelství vodních cest zahájit již příští rok. Proti územnímu rozhodnutí na plavební kanál Přelouč se ale odvolaly dvě ekologické organizace, které tvrdí, že investor neplní podmínky ochrany přírody. "Sdružení Svoboda zvířat se odvolalo proti vydanému územnímu rozhodnutí, protože nerespektuje podmínky ochrany přírody stanovené ministerstvem životního prostředí. Navíc nedošlo k posunu trasy kanálu o deset metrů, jak bylo nařízeno," uvedl Pavel Doucha z Ekologického právního servisu, který sdružení zastupuje.

Kromě Svobody zvířat se z obdobných důvodů postavilo proti také sdružení Děti Země.
Ministerstvo povolilo postavit kanál pro lodě podle Labe pouze s podmínkou, že se předtím podaří přemístit všechny chráněné živočichy na náhradní stanoviště. Průplav má totiž protnout slepá ramena řeky, takzvané Slavíkovy ostrovy, kde žijí modrásci a dalších 50 druhů vzácného hmyzu, obojživelníků či ptáků.
Ředitelství vodních cest tvrdí, že podmínky dodržuje. "Žádné pochybení z naší strany nevidím. Náhradní stanoviště už jsou částečně funkční. Zabývá se tím tým odborníků a výsledky jejich práce se pravidelně oponují," uvedl vedoucí oddělení rozvoje této státní instituce Jan Bukovský. Podle něj by se mohlo začít stavět již v příštím roce, kanál za půl druhé miliardy korun by měl být dokončen zhruba za další tři roky. Jeho organizace se již v listopadu pustila do rozšíření pěti kilometrů Labe mezi Chvaleticemi a Přeloučí za 120 milionů korun.
Odborníci na přírodu to vidí jinak. "Z hlediska ochrany přírody je vydání územního rozhodnutí předčasné. Vytvořit pro živočichy nový biotop v blízkém okolí je velmi složitá věc, v každém případě dlouhodobá, nejméně na deset let," říká Blanka Mikátová z pardubického střediska Agentury ochrany přírody a krajiny.
Doucha navíc podotýká, že i nově vybudovaná stanoviště by při výstavbě vzala pod náporem těžké stavební techniky za své.

Zdroj: Prelouc.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů