Pátek, 19. dubna 2024

Brusel schválil Česku projekty za 3,2 miliardy

Brusel schválil Česku projekty za 3,2 miliardy
Obyvatelé Hodonína a několika obcí v jeho okolí dostali k Vánocům dárek z Bruselu. Evropská komise totiž těsně před svátky rozhodla, že jim nadělí 514 miliónů korun na výstavbu a rekonstrukce kanalizace a čističek odpadních vod.
Peníze na Hodonínsko půjdou z takzvaného Fondu soudržnosti, určeného na dopravní a ekologické projekty v chudších členských zemích. Unie slíbila zaplatit obcím na střední části toku řeky Moravy téměř tři čtvrtiny nákladů na obnovu vodohospodářské infrastruktury.
Hodonínský projekt je jedním z devíti, kterým se komise nyní rozhodla pomoci. Celkem na ně Česku přispěje zhruba 3,2 miliardy korun.
Ve Fondu soudržnosti bylo pro Česko na léta 2004 až 2006 vyčleněno asi 28 miliard korun, tedy asi třetina všech prostředků, které k nám z Bruselu proudí. Podle Ministerstva pro místní rozvoj tuto pomoc plně využijeme. "Projekty představují přidělené peníze pro rok 2005. Příští rok by měly být schváleny další, které vyčerpají celou částku přidělenou pro toto období," řekla náměstkyně ministra Věra Jourová.
Z Fondu soudržnosti jsou hrazeny i nejvýznamnější projekty, které u nás s unijní pomocí vznikají. Jde například o úseky obchvatu Prahy, železniční koridor u Zábřehu nebo dálnici D8.
Ministerstvo počítá s tím, že pomoc z Fondu soudržnosti Česko plně využije příští rok schválením dalších osmi projektů. S čerpáním z jiných evropských fondů má ovšem Česko potíže.
Stejně jako Střední Pomoraví, i většina ostatních nově schválených projektů se týká odpadních vod. Stavět a rekonstruovat se má na Trutnovsku, kterému unie pomůže zhruba 308 milióny korun, v obcích na soutoku Bečvy a Moravy, kam půjde přes 200 miliónů korun, a také na Mladoboleslavsku. Na čističky a kanalizaci tam unie přispěje zhruba 357 milióny korun.
Naopak na Třebíčsku půjde více než 280 miliónů korun z evropské pokladny na rekonstrukci vodovodů, kterými získává pitnou vodu na 80 tisíc lidí.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů