Pátek, 29. března 2024

Úřady navrhují, aby si ČR vzala úvěr na investice do vodárenství

Úřady navrhují, aby si ČR vzala úvěr na investice do vodárenství

PRAHA -- Česká republika si podle návrhu ministerstev zemědělství a financí má vzít od mezinárodní finanční instituce pro roky 2006 až 2010 úvěr zhruba tři miliardy korun na investice do vodovodů a kanalizací. Návrh zákona o přijetí úvěru ve středu projedná vláda. Česko ve zmíněném období potřebuje podle odhadů investovat zhruba 69 miliard korun do čištění odpadních vod a kvality vody pro lidskou spotřebu, aby splnilo předpisy EU.

Na investice do vodovodů a kanalizací by měly jít podle předpokladů z velké části peníze z evropských fondů, dále vlastní zdroje investorů, a podílet se bude také stát. Vzhledem k omezeným možnostem státního rozpočtu ale MZe a MF navrhují úvěr na pokrytí části národních zdrojů.

Pokud by si ČR úvěr nevzala, mohlo by být podle resortů ohroženo splnění závazků vůči Evropské unii. Chybějící zdroje by musely být nahrazeny zvýšením vodného a stočného nad sociálně únosnou mez, uvádí se v předkládací zprávě. Výběr instituce, která Česku úvěr poskytne, je podle ministerstva zemědělství záležitostí MF.

Podle předpokladů si splnění evropské směrnice o čištění městských odpadních vod do roku 2010 vyžádá asi 51 miliard korun. Zhruba 29,5 miliardy mají tvořit evropské fondy, něco přes 15 miliard vlastní zdroje investorů a přibližně šest miliard by měl dát stát (z toho 1,65 miliardy z navrhovaného úvěru). Směrnice zahrnuje požadavky na odvádění a čištění odpadních vod v obcích nad 2000 obyvatel a také nároky na přiměřené čištění odpadních vod v menších obcích s kanalizací.

Výdaje na plnění směrnice EU o jakosti vody určené pro lidskou spotřebu se v letech 2006 až 2010 předpokládají kolem 18 miliard korun. Polovinu, devět miliard, chce Česko získat z evropských fondů, asi 5,4 miliardy mají být vlastní zdroje investorů a přibližně 3,6 miliardy připadá na stát (z toho je 1,35 miliardy úvěr). Jde především o rozšiřování počtu obyvatel napojených na veřejné vodovody, uvedlo MZe.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů