Středa, 24. dubna 2024

Inspekce zakázala výrobu vody kyselky Jesenička

Inspekce zakázala výrobu vody kyselky Jesenička

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v úterý zakázala výrobu balené vody Přírodní kyselka Jesenička. Voda totiž měla nepravdivé označení "pramenitá voda", přestože ji firma Jesenické minerální vody Frýdek-Místek dovážela ze zdroje do místa plnění cisternou.

PRAHA - "Označení pramenitá voda je však přípustné pouze tehdy, pokud je voda přepravována potrubím", řekla mluvčí inspekce Daniela Kolejková.

Podle ní byl tento případ nejzávažnějším z rozsáhlé kontroly, kterou provedla SZPI na konci loňského roku. Celkem SZPI odebrala vzorky 57 různých balených vod od 36 výrobců nebo distributorů. Necelé třetině z nich nařídili inspektoři označení upravit.

V několika případech například chyběly povinné údaje o druhu balené vody, o názvu podzemního zdroje vody nebo o obsahu oxidu uhličitého. Dva výrobci dodávali na trh pramenitou vodu z jednoho vodního zdroje pod více obchodními názvy. U dalších výrobků chyběl údaj o době použitelnosti a podmínkách skladování. Jednu z pramenitých vod dokonce doporučovala na etiketě Česká lékařská komora jako kojeneckou, ačkoli obsahovala nadlimitní množství sodíku.

Hlavním důvodem ke kontrolám byla nedávná změna příslušné vyhlášky, do níž byly zapracovány předpisy EU. Některé nové požadavky na označování balených vod zatím nemají v ČR tradici, proto inspektoři také zejména menším výrobcům poskytli základní informace.

www.novinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů