Úterý, 16. dubna 2024

Lidé i úřady se obávají stavby nové vodní elektrárny

Lidé i úřady se obávají stavby nové vodní elektrárny

Litvínovsko - Přírodu v Šumenském údolí na Litvínovsku může radikálně změnit stavba přečerpávací vodní elektrárny. Firma Hydropower, která ji chce vybudovat, zatím nedokázala rozptýlit obavy z poškození životního prostředí, které mají obyvatelé i úřady.

Firma sice jednala se starosty obcí, lesáky, vodaři a radními Ústeckého kraje na setkání, které zorganizoval starosta města Meziboří Petr Červenka, nedala však odpověď na všechny jejich otázky. Než tak investor učiní, stavět nemůže.

"Základní informace jsme už dostali. Sejdeme se ale opět za tři měsíce, kdy by měla mít firma připraveny odpovědi na dotazy, které zazněly během setkání, " sdělil Petr Červenka.

Meziboří by mělo být tím městem, které bude rozhodovat, zda se na jeho území vybuduje jedna z nádrží na vodu. Zodpovědnost nechce přebrat do doby, než bude vědět, co tím město získá. "Prozatím zastáváme negativní stanovisko. Již dnes víme, že předložený projekt nesplňuje podmínky veřejně prospěšné stavby," doplnil Červenka.

Ve vyčkávací pozici zůstávají prozatím i Lesy České republiky. "Zatím se jedná o první nástřel. Podklady investora jsme viděli poprvé a spousta věcí v nich chybí," sdělil lesní správce Vladimír Šoral. Lesáci postrádají konkrétní údaje o počtu stromů, které budou muset být během stavby vykáceny. Nekonkrétní se jim zdají být i údaje o velikosti území.

Firma Hydropower má údajně jasno. Toto území si vybrala pro jeho polohu a rozhodlo i to, že je obklopeno horami. Tvrdí, že Šumenskému údolí ani okolním obcím nic nehrozí. "Technicky je stavba dobře zvládnutelná," poznamenal František Viták z Hydropoweru.

Zásah do životního prostředí nepopírá. "Některé stromy bude nutné pokácet, ale na druhé straně budou i vysazeny. Víme o tetřívcích a dalších hodnotách území a nechceme poškozovat životní prostředí," hájí projekt "Šumný důl" Viták. Záměrem společnosti je prý vybudovat přečerpávací vodní elektrárnu (PVE), která bude vyrábět elektřinu neemisním způsobem a navíc vytvoří pracovní místa, kterých je na Mostecku stále nedostatek.

Před ukvapeným rozhodnutím varují odborníci z krajského odboru životního prostředí. Podle nich výstavba PVE ohrožuje některé druhy zvířat a rostlin v Šumenském údolí.

K opatrnosti nabádá i starosta obce Stříbrná na Karlovarsku Boris Jirsík. Vloni si tato firma u jejich obce vyhlédla Rájecké údolí. "Proti stavbě se u nás postavili ekologové, lidé sepisovali petice a protesty," popsal starosta Boris Jirsík.

Přečerpávací vodní elektrárna

* investor tvrdí, že stromy vytěžené při stavbě nahradí

* lidé mají obavy, že zmizí stezky, dojde k protržení nádrží, bude vykácena část lesa, poškozeno hodnotné přírodní území

RUMJANA LOOSOVÁ

Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů