Středa, 24. dubna 2024

Klatovy zahájí akci Čisté město

Klatovy zahájí akci Čisté město
Přes 280 miliónů korun bude z Fondu soudržnosti Evropské unie čerpat město Klatovy na rozsáhlý záměr rozšíření kanalizace. Projekt Čisté město počítá s celkovými náklady 439 miliónů a má za cíl rozšířit a dobudovat kanalizační systém v aglomeraci Klatov včetně pěti okrajových městských částí, snížit znečištění řeky Úhlavy a následně tak i Berounky a zlepšit kvalitu povrchových vod.
Jedna z největších investičních akcí klatovské radnice by měla být dokončena nejpozději na konci příštího roku, nyní probíhá výběr dodavatele.
Projekt dobudování kanalizace, která má nyní délku přes sedmapadesát kilometrů a jsou na ni napojeny všechny průmyslové závody ve městě, chystala radnice už od roku 2002 společně s provozovatelem sítě, Šumavskými vodovody a kanalizacemi. Tehdy ještě pro předvstupní program ISPA a s předpokládanými celkovými náklady ve výši necelých 300 miliónů korun.
"Překlopení" projektu do žádosti u Kohezního fondu (Fondu soudržnosti) bylo podle starosty Karla Mráze asi největší komplikací v celé poměrně složité a časově, technicky i administrativně náročné akci. "Za tu dobu došlo k určité změně cen i daní, začínali jsme s přípravou totiž ještě v době první vlny těchto projektů," říká starosta.
Zástupci radnice připomínají, že podobně složité projekty dokáže mnoho obcí i měst úspěšně dokončit jen s pomocí odborných firem, které se zabývají zpracováním žádostí i projektové dokumentace, případně i díky podpoře krajské samosprávy - v tomto případě Plzeňského kraje. "Nemáme výrazně negativní zkušenosti, které by bránily průběhu akce. Bez pomoci externí agentury či firmy by však nebylo v silách úřadu tento legislativní proces zvládnout," připomíná za klatovskou radnici vedoucí odboru rozvoje města Daniela Pleskotová.


Projekt Klatovy - Čisté město
Poskytovatel dotace: Fond soudržnosti EU (náročnější projekty v oblasti infrastruktury pro životní prostředí a dopravu)
Rozhodnutí o přidělení dotace od Evropské unie: 31. 12. 2004
Výše dotace: 9,6 miliónu eur
Celkové náklady: 13,7 mil. eur (minimum pro Fond soudržnosti je deset miliónů eur)
Podpora Státního fondu životního prostředí: čtyři procenta celkových nákladů, tedy přibližně 17 miliónů korun
Ostatní náklady hradí: město Klatovy - úvěr a prostředky z fondu Čisté město
Realizace: 2006 - 2007
Zpracování žádosti a projektu: Hydroprojekt CZ, Praha
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů