Pátek, 29. března 2024

Sněmovna schválila regulaci vodárenství, podle Senátu zatíží obce

Sněmovna schválila regulaci vodárenství, podle Senátu zatíží obce
Poslanecká sněmovna schválila novelu zákona o regulaci vodárenství. V předloze ale navzdory Senátu ponechala ustanovení, která ukládají vlastníkům vodovodů a kanalizací nové povinnosti, a to ohledně financování obnovy a sdělování údajů o technickém stavu zařízení ministerstvu zemědělství. Senátoři si myslí, že tyto povinnost budou zbytečně zatěžovat obce. Předlohu musí ještě podepsat prezident republiky.

Novela má umožnit, aby ministerstvo zemědělství mohlo například povolovat provozování sítí nebo stanovovat pravidla pro započítávání nákladových položek do ceny vody. Úřad by měl rovněž rozhodovat o provedení technického auditu nebo o úpravě vzájemných práv a povinností vlastníků provozně souvisejících vodovodů, pokud se sami písemně nedohodnou.

Součástí přijaté novely je také pozměňovací návrh předsedy rozpočtového výboru Miloslava Vlčka (ČSSD), týkající se odměn v dozorčí radě České konsolidační agentury. "Tento návrh má změnou zákona o ČKA umožnit, aby členové dozorčí rady agentury měli možnost využívat tzv. obnosové pojištění," uvedl člen dozorčí rady ČKA a poslanec ČSSD Miloslav Kala. Obnosové pojištění je podle Vlčka určitá forma pojištění odpovědnosti za škodu.

"Jako člen dozorčí rady ČKA upozorňuji, že považuji tento dodatek za problematický. Dozorčí rada ČKA se nedávno shodla na tom, že žádnou takovou formu skrytého odměňování nebude využívat, a odmítla i materiál, který navrhoval využít možnosti pojištění zodpovědnosti za případné škody způsobené členy dozorčí rady," uvedl po hlasování Kala. Dodal, že v dozorčí radě bude nadále zastávat stanovisko, aby tato možnost odměňování nebyla členy dozorčí rady využívaná.

Financninoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů