Čtvrtek, 28. března 2024

Odpadní voda ohrozila nemocnici

Odpadní voda ohrozila nemocnici

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Pracovníci Povodí Vltavy začali včera kolem páté hodiny večerní snižovat hladinu řeky v Českých Budějovicích.

Kvůli zamrzlé Vltavě zaplavila odpadní voda výměníkovou stanici v horním areálu českobudějovické nemocnice. Strážníci, policisté i varovný a informační systém města odrazovali lidi od vstupu na led, protože by se mohl začít lámat. Nemocnici hrozí opravdu velké riziko. Bylo rozhodnuto, že dnes začne Povodí Vltavy snižovat hladinu vody, řekl včera primátor Miroslav Tetter po zasedání povodňové komise. Podle něj zbývala v nemocnici jen několikacentimetrová rezerva, než by nastala kritická situace. Zatím vodu z výměníkové stanice v nemocnici přečerpávali hasiči.

Podle ředitele nemocnice Břetislava Shona podobná situace nastává vždy, když řeka zamrzne a začne se zvyšovat její hladina. Voda se nemůže dostat přes ledovou kru a tlak začne hnát vodu kanalizací nahoru. Voda se nyní dostala do šachet parovodu, které jsou dva metry pod zemí. Kvůli manipulačním opatřením by se mohl lámat led od Jiráskova jezu až po Hlubokou nad Vltavou. Podle primátora si proto lidé zřejmě na Vltavě tuto zimu už nezabruslí. Pokud nepovolí mrazy, nebude se moci dát jez do původního stavu, podotkl primátor, který navíc varuje obyvatele od vstupu na zamrzlou řeku: Je to veliké riziko, člověk se může dostat pod led. Také pohyb i několikatunových ledových ker je životu nebezpečný.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů