Čtvrtek, 18. dubna 2024

Sdružení CEVTECH se zaměří na ekologii ve vodárenství

Sdružení CEVTECH se zaměří na ekologii ve vodárenství

Podporu ekologických technologií ve vodárenství má za cíl první klastr (seskupení podnikatelských, ale i nepodnikatelských subjektů v daném oboru), který vznikl na jihu Čech.

Oborové sdružení CEVTECH (Centrum vodárenských technologií) sdružuje kolem 15 firem a jeho členy jsou i některé vysoké školy. ČTK to řekl Milan Drda ze spoluzakládající společnosti Envi-Pur. Centrum vzniklo v bývalém areálu firmy Jitona v Soběslavi na Táborsku. "Klastr je založen jako mezinárodní, máme tady partnery z Německa a ze Slovenska. V rámci projektu MATEO očekáváme další spolupráci se španělskými a holandskými odborníky," uvedl Drda.

Většina z firem pochází z jižních Čech, členem klastru je i město Soběslav. Firmy a školy by měly vzájemně spolupracovat ve výzkumu, vývoji a následné výrobě. Do budoucna představitelé sdružení počítají i s jeho rozšířením do oblasti zpracovávání odpadů, energetiky a technologií pro ekologické stavby.

Klastr je skupina vzájemně provázaných odvětví soustředěná na jednom území. Jejich vzájemné vazby zvyšují konkurenční výhodu a schopnost firmy či odvětví působit na globálních trzích. Výhodou je zejména zvyšování produktivity práce, inovačních kapacit a stimulace rychlejší tvorby nových firem.

Ve světě existuje mnoho úspěšných klastrů - nejznámějším je Silicon Valley v USA, v Evropě automobilový klastr v Göteborgu, dále existují textilní a nábytkářské klastry v severní Itálii nebo automobilový klastr AC Styria v Horních Rakousích.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů