Čtvrtek, 28. března 2024

O dotace na čištění odpadních vod je na Vysočině menší zájem

O dotace na čištění odpadních vod je na Vysočině menší zájem

Jihlava -- O dotace na čištění odpadních vod je letos na Vysočině zatím menší zájem. Ze 46,7 milionu korun, které kraj ve svém rozpočtu vyčlenil na stavbu nebo rekonstrukce kanalizací a čistíren, dnes rada kraje doporučila zastupitelstvu rozdělit necelou polovinu. O zbylé peníze se radnice budou ucházet v druhém kole v červenci. Loni kraj na tento účel dal deseti žadatelům zhruba 50 milionů korun.

Podle hejtmana Miloše Vystrčila zřejmě některé obce podcenily přípravu potřebných podkladů, protože uspělo jen šest z 11 žadatelů. "Dáváme jim ještě jednu šanci. Možná se přihlásí i někteří další," řekl dnes novinářům.

Nejvyšší dotaci, kolem 11 milionů korun, zřejmě získá obec Kaliště na Pelhřimovsku. Obec s 330 obyvateli plánuje rekonstrukci kanalizace a stavbu čistírny odpadních vod celkem za 14 milionů. "Jsme v druhém ochranném pásmu, odpady prakticky tečou do vodního díla Švihov," řekl ČTK starosta Pavel Krutiš. Ze švihovské nádrže odebírá pitnou vodu i Praha. Podle něj je investice důležitá pro další rozvoj obce, zejména pro stavbu rodinných domů.

Kraj stavby dotuje do 80 procent nákladů. Obec Mrákotín by měla dostat 4,4  milionu, Lidmaň 1,8 milionu a Krucemburk 1,5 milionu. Nižší příspěvek má slíbený Nový Rychnov a Nová Cerekev.

Kraj dotuje stavby v obcích do 10 000 ekvivalentních obyvatel. Přednost mají sídla s více než 2000 obyvateli, která mají do roku 2010 splnit požadavky Evropské unie na kvalitu vypouštěných odpadních vod. Na Vysočině se to týká asi 30 sídel. Náklady na potřebné úpravy či stavby čistíren odpadních vod a kanalizací převýší 2,1 miliardy korun; větší část z nich by ale měly poskytnout státní nebo evropské fondy.

Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů