Pátek, 29. března 2024

Rekonstrukce liberecké čistírny odpadních vod potrvá dva roky

Rekonstrukce liberecké čistírny odpadních vod potrvá dva roky

Liberec -- Více než dva roky potrvá rekonstrukce čistírny odpadních vod v Liberci, kterou v rámci projektu Lužická Nisa spolufinancovaného z evropských fondů připravuje Severočeská vodárenská společnost (SVS). Práce by měly začít už letos na jaře a dokončení je naplánováno na září 2008. Investici za 7,4 milionu eur (213 milionů korun) by mělo realizovat sdružení stavebních společností Syner a ŽS Brno. ČTK o  tom dnes informovala mluvčí ŽS Brno Magdalena Boukhemisová.

Mluvčí SVS Dagmar Haltmarová dnes vítěze potvrdit nechtěla. "Smlouva s  dodavatelem zatím nebyla podepsána, ve veřejné soutěži ještě běží lhůta pro odvolání," vysvětlila ČTK. Rekonstrukce čistírny není ale jedinou akcí v  rámci miliardového projektu Lužická Nisa. Kompletní modernizace za 390  milionů korun čeká také úpravu vody na přehradě Souš u Desné na Jablonecku, která slouží jako zdroj pitné vody pro zhruba 100 000 obyvatel Jablonecka a Liberecka. Třicet let stará úpravna svou technologií nevyhovuje evropským normám, a proto musí být do roku 2010 modernizována.

Podobné důvody vedly SVS i k modernizaci liberecké čistírny, přestože byla do provozu uvedena teprve před 12 lety. Výstavba čistírny podle projektu z  konce 80. let stála téměř 480 milionů korun. Zařízení s kapacitou na 122 000 ekvivalentních obyvatel patřilo ve své době k největším v zemi, dnes je ale zastaralé. Navíc byla čistírna původně postavena jen pro potřeby Liberce a blízkého okolí, v minulých letech se na ni ale napojil i  sousední Jablonec. V rámci rekonstrukce by se kapacita čistírny měla zvýšit o zhruba 60 procent na 190 000 obyvatel. "V areálu přibude například nová čerpací stanice, technologie bude vyměněna nebo doplněna," řekla Boukhemisová.

SVS, která je investorem náročného projektu, je největší vodárenskou společností v Čechách. Její region pokrývá 12 procent území republiky a akcionáři je 455 měst a obcí. Rekonstrukce liberecké čistírny není jediným projektem, který musí SVS kvůli přísným normám Evropské unie realizovat. Podle generálního ředitele Miroslava Harciníka bude muset firma do roku 2010 do modernizace a výstavby nových zařízení na severu Čech investovat téměř devět miliard Kč. Podstatnou část prostředků chce ale získat z  evropských fondů.

Leona Vacková
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů