Úterý, 19. března 2024

Využití dětí ke kampani za výstavbu jezů vzbudilo vlnu nevole

Využití dětí ke kampani za výstavbu jezů vzbudilo vlnu nevole

DĚČÍN – Vlnu nevole vzbudil krok Ředitelství vodních cest ČR, které se ve spolupráci s děčínskou radnicí rozhodlo využít děti ze základních škol pro svou kampaň, jejímž cílem je obhájit kontroverzní stavbu jezů na Labi. Ředitel Národního parku České Švýcarsko RNDr. Zdeněk Patzelt vyzval ředitele základních škol, aby odmítli své žáky zatahovat do sporu, který dosud není vyřešen. Svůj nesouhlas se zapojením dětí do kampaně na obhajobu jezů vyjádřili i někteří rodiče, ředitelé dvou základních škol, děčínské sdružení Slunečnice a sdružení Arnika.

 

„Celou věc považuji za velmi nešťastné zatahování školních dětí do sporu mezi zastánci proekologické budoucnosti Labe jako čisté řeky sloužící všem k rekreačnímu a turistickému využití a zastánci dopravní průmyslové kanalizace Labe sloužící úzkému okruhu finančně zainteresovaných. Věc je politizována a v souvislosti s ní je veřejností manipulováno zveřejňováním nepravd a účelových  polopravd. Osobně jsem přesvědčen, že jsou to právě naše děti, kvůli kterým je nesprávné kanalizovat řeku Labe na průmyslový dopravní kanál,“ napsal mimo jiné ve svém otevřeném dopise (1) ředitelům základních škol ředitel Národního parku České Švýcarsko RNDr. Zdeněk Patzelt. Zároveň uvedl, že  považuje za velmi nevhodné „do takto sporné a zmanipulované věci“ vtahovat děti jako nástroj sloužící jedné straně k prosazení svých zájmů.

 

Dvě z jedenácti oslovených základních škol již odmítly, aby jejich žáci kreslili loga pro kampaň, která má výstavbu jezů obhájit. „Jde o velmi složitý problém, ve kterém nemají jasno ani dospělí. O výstavbě jezů není dosud rozhodnuto, takže jsem neshledal žádný důvod, proč by děti měly kreslit nějaká loga. Musíme našim žákům vysvětlovat problematiku jezů ze všech úhlů pohledu a ne jen z dopravního hlediska,“ vysvětlil ředitel děčínské základní školy Na Stráni Mgr. Vít Průša, proč se jeho škola do kampaně nezapojila.

 

Mnozí rodiče dodnes vůbec netušili, že jejich děti ve škole kreslí loga pro kampaň na obhajobu jezů. „Dozvěděl jsem se to až včera od syna, který mi řekl, že už to malovali před týdnem. Nedostali jsme k tomu ani žádné písemné informace. Jsem zásadně proti tomu, aby byl můj syn zneužíván pro kampaň, se kterou vůbec nesouhlasím,“ uvedl tatínek třináctiletého syna Jan Němec.

 

„Tam, kde se nepodařilo přesvědčit argumenty, nasazuje Ředitelství vodních cest kalibr nejtěžší – dětské tváře. V letitém sporu o to, zda jezy stavět či nikoliv už jsme zažili ledacos. Ale, že se dopravní lobbyisté uchýlí i k využívání dětí pro své plány, to jsme opravdu nečekali,“ okomentoval situaci mluvčí sdružení Arnika Marek Jehlička.

 

Příloha:

(1) Plné znění otevřeného dopisu ředitele Národního parku České Švýcarsko ředitelům škol najdete na této internetové adrese pod odkazem „Aktuálně“: http://www.npcs.cz/public/npcs_cs/cz.html

 

Tisková zpráva sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů