Pátek, 29. března 2024

Řeka se vylila, politici už letí na místo

Řeka se vylila, politici už letí na místo
Premiér Jiří Paroubek musel včera narychlo měnit svůj program: hned po zasedání vlády sedl do vrtulníku a osobně se jel přesvědčit, jak to vypadá v místech ohrožených velkou vodou: Vestci na Nymbursku a v Podhradí na Znojemsku.
"Obrátím se na rakouského kancléře, s nímž máme přátelské vztahy," uklidnil místní obyvatele, kteří si už léta stěžují, že nemají informace o stavech vody přitékající řekou Dyjí ze sousedního Rakouska.
I kdyby ale premiérův telefonát Wolfgangu Schüsselovi nakonec nepřinesl lidem na Znojemsku žádný užitek, Jiří Paroubek může být spokojen. Dva měsíce před volbami udělal to, co voliči od svých politiků v době obdobných událostí očekávají všude na světě: byl s nimi přímo na místě.
A nebyl sám: ministr kultury Vítězslav Jandák oznámil, že se vydá zjistit stav památek ve svém volebním obvodu v jižních Čechách, ministr životního prostředí Libor Ambrozek se vrací předčasně z pracovní cesty do Brazílie...
Pro politiky má pochopení pro takové nálady svou cenu, která se obvykle projeví v průzkumech veřejného mínění. "Dobře zvládnutá katastrofa" alespoň dočasně zvedá důvěru lidí i v jinak nepříliš populární vlády a politiky. Vláda Vladimíra Špidly se své největší popularitě těšila v září 2002, krátce po ničivé povodni v českých zemích: tehdy jí důvěřovalo téměř 50 procent lidí.
A někteří členové Špidlova kabinetu pochopili příležitost ukázat se jako "muži činu" zcela přesně: snad v žádných novinách tehdy nechyběl snímek ministra vnitra Stanislava Grosse, rázně pochodujícího v maskáčích a bagančatech rozbahněnými jižními Čechami.
Tehdejší prezident Václav Havel naopak s návratem z dovolené v Portugalsku den otálel: a snesla se na něj kritika politiků i médií.
Ještě hůř ovšem dopadl generální ředitel ČT Jiří Balvín. Ten svou dovolenou v Chorvatsku nepřerušil vůbec. Toto rozhodnutí jej ovšem stálo podporu i některých dosavadních spojenců v Radě ČT - a o tři měsíce později byl ze své funkce odvolán.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů