Čtvrtek, 25. dubna 2024

Hejtmani: Stát nesplnil své sliby po povodních 2002

Hejtmani: Stát nesplnil své sliby po povodních 2002
Praha - Hejtmani krajů, které sužují rozsáhlé záplavy, dnes kritizovali přístup státu při budování protipovodňových zábran. Vláda podle nich nesplnila své sliby po povodních v roce 2002 a poskytla jen zlomek peněz, které byly potřeba pro účinnější ochranu před nynější přírodní pohromou. Už teď hejtmani odhadují škody způsobené letošní povodní v řádech desítek až stovek milionů korun.

Ústecký hejtman Jiří Šulc (ODS) v pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že na Labi se od posledních záplav nepostavil ani metr protipovodňových zábran či staveb. Povodí Labe podle něj nedostalo na tyto projekty od státu ani korunu, zatímco třeba město Ústí nad Labem investovalo 30 milionů korun. "Jestli někdo zaspal, tak to byl stát, který nesplnil popovodňové sliby," reagoval Šulc na nedávnou kritiku premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD), že Ústí se mělo na záplavy vody připravit lépe.

Primátor Ústí Petr Gandalovič (ODS) se ke kritice vlády přidal v pořadu televize Prima. Ústí podle něj mělo připraveno na protipovodňová opatření 30 milionů korun. Povodí Labe ale s vybudováním potřebných hrází počítalo až na rok 2007. Celý projekt má přijít na půl miliardy. Gandaloviče, který je v Ústí přímým rivalem premiéra Paroubka v blížících se volbách, předseda vlády napadl kvůli nezvládnutí situace. Primátor kritiku odmítl, Paroubek podle něj věc jen zpolitizoval.

Paroubek řekl, že v první etapě stát vynaložil na opatření proti velké vodě čtyři miliardy korun, stejnou částku uvolní v letech 2007 až 2010. Některé projekty podle něj nelze financovat, protože nejsou připraveny. Slíbil ale, že vláda zhodnotí, co lze do budoucna zlepšit - kde je třeba opravit hráze, začít budovat přehrady či poldry. Pomoc podle něj přijde i z Evropské unie. Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek v debatě s Paroubkem v televizi Prima uvedl, že například v Jihočeském kraji nebyly za čtyři roky nalezeny peníze na odbahnění rybníků, takže neměly prostor pro zachycování vody. Škody v Jihočeském kraji v roce 2002 byly vyčísleny na 2,5 miliardy, do protipovodňových opatření ale směřovalo jen 850 milionů korun, řekl.

Podle Paroubka nestačí na změnu pouze peníze. Naznačil, že kvůli budování suchých poldrů a přehrad by podle něj bylo vhodné změnit zákon o vyvlastňování tak, aby se hodil i na tyto případy. Podle Kalouska taková změna není nutná, protože se lze domluvit s vlastníky a toto věcné břemeno jim nahradit finančně. Prevence je podle něj daleko levnější než napravování škod po katastrofě. Pomoc postiženým občanům podle šéfa lidovců nemůže být menší než před čtyřmi lety, kdy stát nabízel výhodné půjčky i dotace až 200.000 korun na rekonstrukci vodou zničených bytů a domů.

Kabinet dnes večer podle premiéra nebude schvalovat další peníze na akutní pomoc zaplaveným obcím, už dříve uvolnil 380 milionů korun. Paroubek zatím nepovažuje za nutné, aby se mimořádně scházela sněmovna. Takou možnost nabídla vládě opoziční ODS. Nevyloučil, že kvůli vyšším výdajům na odstranění povodňových škod se může zvýšit deficit rozpočtu - zatím je ale předčasné o tom spekulovat, když ještě nebyly vyčísleny škody.

Místopředseda ODS Ivan Langer v České televizi uvedl, že vláda při protipovodňové ochraně zaspala. Výhrady má i k nynějším výjezdům premiéra a ministrů do zaplavených oblastí. "K čemu jim je ministr, který přiletí vrtulníkem, když se na ně valí velká voda. Co dělali do té doby?" řekl opoziční politik. Předseda KSČM Vojtěch Filip se obává, že s opadnutím vody opadne i zájem státních úřadů. Spíše než sněmovna by se podle něj měl urychleně sejít rozpočtový výbor a schválit případné mimořádné výdaje.

http://www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů