Pátek, 19. dubna 2024

Problémem je teď stojící voda v lagunách a povodňových jezerech

Problémem je teď stojící voda v lagunách a povodňových jezerech
Hladiny všech rozvodněných toků Česka dál klesají. Srážky očekávané během dneška by většinou neměly tento pokles výrazně ovlivnit. Na Moravě by však mohly zvednout hladiny horských toků, tvrdí odborníci z povodňové služby ministerstva životního prostředí. Stav ohrožení ráno platil na 23 místech republiky, mimo jiné i v Olomouci. Ale i tam už voda opadává, a tak lidé začínají uklízet. Vláda navrhla zvýšit státní rozpočet. Kabinet současně zrušil věkovou hranici pro 150tisícovou půjčku. Půjčka je úročena jen dvěma procenty a splácí se deset let.

Jen velmi zvolna klesají hladiny rozbouřených řek Česka. Na řadě míst tak mohou rozvodněné toky způsobit ještě nemalé škody. Lidé hlavně začínají mít strach z toho, co stojící voda udělá s jejich zaplavenými domy. Neradostná situace je i přes klesající Labe na Litoměřicku

V Ústeckém kraji jsou stále uzavřeny desítky silnic, zaplavené zůstává Hřensko. S velkou vodou stále bojují obyvatelé Břeclavska, kde obce ohrožují velké vodní laguny.

S napětím čekají na odpolední srážky vodohospodáři v Olomouckém kraji. Déšť by mohl zvýšit hladinu Bečvy až na druhý stupeň povodňové aktivity. V samotné Olomouci sice stále platí stav ohrožení, řeka Morava se ale vrací na většině míst do svého koryta. Lidé tak přicházejí zpět domů a zachraňují, co se dá. Sílí požadavky na čerpání vody ze sklepů, odborníci to však zatím nedoporučují, protože je vysoká hladina spodní vody. Voda zasáhla v Olomouci na 500 domů a 100 chat, nejvíce v městských částech Černovír a Chomoutov.

Záplava poškodí Lednicko-valtický areál

Trochu stranou pozornosti při sledování povodňových škod zůstávají české památky. Přitom rozvodněná Dyje působí už teď nenapravitelné škody v Lednicko-valtickém areálu na Břeclavsku, zapsaném mezi památkami světového kulturního dědictví UNESCO. Tvoří ho zámky v Lednici a Valticích spolu se 14 historickými stavbami v oblasti.

K zemi tam padají vzácné staleté stromy, velká část turisty obdivovaného parku je pod vodou. I po opadnutí hladiny hrozí kvůli podmáčení, že mnoho dřevin nepůjde zachránit. Na mnoha místech republiky jsou ohroženy i ty památky, které voda přímo nezaplavila. Jak vysvětluje Pavel Jerie z památkářského povodňového štábu, jde totiž o vzlínání vody do jejich zdí: "Ta změna vodního režimu v okolí, zanesení odtokových kanálů, které tam v minulosti byly, působí pak ještě dlouhou dobu dodatečně."

Kde vzít peníze na povodňové škody?

Odpověď hledá i vláda. Ministr financí Bohuslav Sobotka navrhuje poskytnout na jejich odstranění až pět miliard korun, které chce získat z dividend firmy ČEZ a z výnosů z privatizace. Premiér Paroubek už také naznačil, že by Česká republika mohla požádat o dodatečné finanční prostředky Evropskou unii. Radiožurnálu pak řekl, že by stát měl přistupovat k lidem vícekrát postiženým povodněmi benevolentněji. Podle premiéra to neznamená výplatu peněz bez jakýchkoliv podmínek, ale spíš ulehčit obcím, aby nemusely vyplňovat hory formulářů - některé obce ještě totiž nemají vyřešené povodně z roku 2002.

O pět miliard korun navrhla vláda zvýšit státní rozpočet, aby pokryla povodňové škody, případně protipovodňová opatření. Kabinet současně zrušil věkovou hranici pro 150tisícovou půjčku. Nyní si o ní mohou požádat lidé postižení velkou vodou starší 36 let. Půjčka je úročena jen dvěma procenty a splácí se deset let.

Budapešť odolala

V německém Sasku se situace na Labi začala uklidňovat. V Drážďanech i v Schöně hladina řeky začala pomalu klesat. Na Dunaji prošla povodňová vlna v noci na dnešek Budapeští, kde dosáhla maximální úrovně 8,61 metru. K novým záplavám zde nedošlo. Provizorní hráze z pytlů s pískem stavěné do poslední chvíle záchranáři a dobrovolníky zatím vydržely. Hladina Dunaje by tak měla během dneška začít klesat.

Nejcitelnější problém ve střední Evropě už představuje pouze řeka Morava. Situace v rakouském okresu Gänserndorf, kde v noci na pondělí protrhla řeka hráz zůstává i nadále kritická. Z ohrožených oblastí byli preventivně evakuováni

Více na SPECIÁLU Povodně 2006.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů