Pátek, 29. března 2024

Protipovodňovým opatřením brání na Českolipsku vzácná příroda

Protipovodňovým opatřením brání na Českolipsku vzácná příroda
ČESKOLIPSKO - Protipovodňová opatření, která na Českolipsku chystá Povodí Ohře, narážejí na ochranu vzácné přírody. Kvůli ní padl velký projekt na úpravu tříkilometrového koryta Ploučnice v České Lípě, námitky ekologů a ochránců přírody ohrožují také protipovodňová opatření na Panenském potoku v Pertolticích pod Ralskem, řekl vedoucí provozu Povodí Ohře v České Lípě Tomáš Suchý.

"Českolipsko nepostihly již dlouho katastrofální povodně. Jednou ale určitě přijdou i k nám a Ploučnice a také Svitávka nebo Panenský potok na ně nejsou připravené," upozornil Suchý. V sobotu se Ploučnice dostala za hranici pro třetí povodňový stupeň ohrožení.

Povodí Ohře mělo již v roce 2004 projekt na úpravu tříkilometrového koryta od českolipského městského stadionu po soutok Ploučnice s Robečským potokem. Chystalo se především prohrábnout náplavy a odstranit z řeky popadané stromy, aby se voda nehromadila za přírodními přehradami. Po jejich protržení by totiž Ploučnice napáchala mnohem větší škody, než když korytem protéká volně. "Nechtěli jsme ohrožovat zátočiny s cennými rostlinami a živočichy, přesto nám po protestech ekologických iniciativ zůstalo v projektu ze tří kilometrů řeky jen 900 metrů. A na tak krátkém úseku neměla protipovodňová opatření smysl," konstatoval Suchý. Na vyčištění koryta čekali nejen v České Lípě, ale také v nedaleké Stružnici, kde Ploučnice při nejhorších záplavách natekla do desítek domů.

Podle Pavlíny Lomičové z Hnutí Duha v České Lípě mohou větší zásahy do koryta a břehů Ploučnice zničit mokřady, podmáčené louky a lužní lesy. Hrozí také vysychání tůní a po vykácení stromů zánik hnízdišť ptáků. Ploučnice i některé potoky protékají chráněným území, zařazeným do celoevropského systému Natura 2000. Ploučnice patří mezi nejzachovalejší české řeky. Regulace do pevných umělých břehů ji ve 20. století postihla pouze na velmi krátkých úsecích.

Vzácná příroda komplikuje také protipovodňová opatření na přítoku Ploučnice - Panenském potoku v Pertolticích pod Ralskem. "Nedostali jsme ještě ani povolení na úpravy koryta na dvouletou vodu. Panenský potok by přitom v Pertolticích potřeboval úpravy alespoň na pětiletou vodu," konstatoval Suchý.

Pertoltice považuje zdejší starostka Jiřina Kábelová za jednu z nejvíce ohrožených obcí. V březnu 2000 tam velká voda protékala pěti domy a v místnostech se dostala do výšky až jeden metr. Minulý víkend pronikla do sklepů a kotelen více než deseti domů a zaplavila silnici na Brniště. "Zákony chrání zvířata, ale na lidi se nikdo nekouká. Škody na jejich psychice jsou přitom při povodních nevyčíslitelné," prohlásila Kábelová.

Podle mluvčího Povodí Ohře Václava Pondělíčka jdou proti sobě v současné době takzvaný vodní zákon a zákon o ochraně přírody. "My bychom měli chránit majetek lidí a jejich životy, což nám ale legislativa v řadě případů nedovoluje. Pokud se zákony nezmění, hrozí, že se třeba kvůli ledňáčkovi vytopí jedna celá obec," dodal Pondělíček.

Povodí Ohře uvažuje na Ploučnici o vybudování poldrů - pěti až sedmi hrází, jež by při povodních svedly vodu do neobydlených mokřadů, luk, lužních lesů a ušetřily před ní domy. "Na poldry vzniká zatím studie a čeká nás pravděpodobně složité jednání s oficiálními institucemi na ochranu přírody a s ekologickými iniciativami," podotkl Suchý. Některá protipovodňová opatření se na Českolipsku již dělají, například na toku Panenského potoka od Mimoně směrem na Pertoltice. Pokud Povodí Ohře úpravy Ploučnice a jejích přítoků prosadí, potrvají nejméně deset. Vyžádají si desítky nebo dokonce stovky milionů korun.

http://www.igenus.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů