Čtvrtek, 28. března 2024

Povodním pomohou zabránit nádrže, míní odborníci

Povodním pomohou zabránit nádrže, míní odborníci
Ohrazování koryt řek ve městech řeší problém jen lokálně, navíc může situaci pod tímto místem zhoršit. Důležité také je, aby lidé s povodněmi počítali a zachovali se podle toho.

Retenční prostory vznikají buď výstavbou tzv. poldrů, což jsou suché nádrže většinou bez obsluhy, nebo výstavbou vodních nádrží s prostorem vyhrazeným pro zachycení povodní. Výstavba nové nádrže přijde na stovky milionů až na několik miliard korun.

"V případě ochrany Prahy by například připadala do úvahy výstavba nádrže na Berounce u Křivoklátu, o které vodohospodáři s ekology diskutují již dlouhou dobu," řekl ředitel společnosti Vodní díla TBD Miloš Sedláček. Nádrž by pomohla snížit povodňové průtoky a zlepšila proplouvání ledů dosud neovladatelného povodí.

Nádrž na Berounce by podle Sedláčka pomohla při extrémní povodni v roce 2002. "Při současné zimní povodni by její přínos v ochraně Prahy byl relativně nižší, úměrný aktuálním povodňovým průtokům Berounky, která neměla v povodí velké zásoby sněhu," dodal Sedláček.

Podle vedoucího katedry hydrauliky a hydrologie ČVUT v Praze Karla Mareše je však třeba zvážit, zda výstavba nádrže na Berounce neudělá více škody než užitku. Je třeba volit mezi tím, zda zatopit území u Berounky, což by postihlo tamní obyvatele, nebo chránit hlavní město. "Nejpodstatnější je naučit se žít s povodní. Počítat s tím, že budou a podle toho se chovat," domnívá se Mareš.

V řadě zemí, zejména v USA, se podle Mareše vydávají doporučení, aby si lidé v souvislosti s povodněmi uzpůsobili bydlení. "Jedinec, firma, obec se musí starat sama, nespoléhat se jen na stát a výstavbu protipovodňových opatření," uvedl Mareš.

Povodně se podle odborníků mají řešit tam, kde vznikají. Budování nádrží na začátku toku tak má jen omezenou účinnost, protože ovládá jen vrcholové povodí.

Zvýšení protipovodňové ochrany je možné dosáhnout i tím, že se přehodnotí priority a současné víceúčelové využití nádrží se změní na výlučně ochranné, uvedl Sedláček. "To by ale v praxi znamenalo například konec levné elektrické energie, nutnost hledání nových zdrojů pitné vody, omezení rekreace a jiné, protože nádrže by bylo třeba dlouhodobě provozovat na nízkých hladinách," dodal.

Opakovaným prohřeškem podle Sedláčka je povolování a obnovování výstavby v oblastech, které voda zatápí. Zde se nemovitost nachází v oblasti, kde je nutné počítat s velkou vedou, by mělo být zaneseno v územně plánovacích dokumentací obcí a měst.

V současné chvíli se u nejvýznamnějších přehrad prověřují bezpečnostní přelivy a případně rekonstruují až na 10.000leté teoretické povodně. Tato opatření stojí několik desítek milionů korun.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů