Pátek, 19. dubna 2024

Česko chce v USA koupit postřik na komáry

Česko chce v USA koupit postřik na komáry

V zaplavených oblastech se mohou velkým problémem stát komáři, pro které je rozbahněná zem živnou půdou. Hygienici bijí na poplach a snaží se jejich výskytu předejít. Právu to potvrdil hlavní hygienik ČR Michael Vít.

PRAHA - Proto na zasedání Ústředního krizového štábu ve středu v noci nabídl, že zahájí jednání s americkým velvyslanectvím o nákupu speciálního chemického postřiku, který dokáže zničit komáry dokud jsou ještě larvami.

"Problém je, že takový prostředek v Evropské unii nikde není, vyrábějí ho pouze v USA. Již jsem jednal s americkou ambasádou, zda by bylo možné zabezpečit 15 tun. Věřím, že se nám ve spolupráci s nimi postřik zajistit podaří," řekl Právu ve čtvrtek Vít.

Na dotaz, zda bude dostatek financí na nákup látky ze zahraničí uvedl, že "když český stát zajistil potřebné finance na dostatek dezinfekčních prostředků, pak jich najde dost i na postřik". Na tom se také shodli účastníci nočního jednání krizového štábu.

Odborníci již týden v zaplavených oblastech monitorují výskyt komářích larev. Podle nich se při tomto počasí mohou během 14 dnů začít vyvíjet.

ČR může použít také pesticidy

Podle Víta jsou dvě možnosti zákroku. První je výhodnější v tom, že by postřik od Američanů mohl zničit larvy. "Počítáme, že by se tento postřik použil ve všech zatopených oblastech, kde se dá vývoj komárů očekávat," slíbil Vít.

Pokud by ale jednání s USA byla neúspěšná, pak má Česko v záloze klasický bariérový postřik pesticidy, který však podle hlavního hygienika má z časového hlediska nevýhodu - je ho třeba zhruba po 14 dnech opakovat a lze ho použít až na letící komáry.

Vít se neobává výskytu infekčních chorob, připustil ale, že problémy si mohou způsobit sami občané tím, že si budou obtěžující komáří bodnutí škrábat a tím ránu kontaminovat.

Naďa Adamičková, Marie Königová, Právo

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů