Úterý, 16. dubna 2024

Pitná voda ze zámeckého rybníčku

Pitná voda ze zámeckého rybníčku

Choltice - Čističku odpadních vod, kterou tento měsíc uvádí do zkušebního provozu, vybudovala obec díky státní dotaci i vlastním penězům.

Do a. s. Vodovody a kanalizace (VaK) Pardubice, jež region zásobuje pitnou vodou a likviduje i splašky, ji však obec nevloží. Nechá si ji zcela ve svém majetku. Uchová si tak nezávislost při stanovení výše stočného, které může být možná o polovinu levnější, než účtuje VaK Pardubice.

Starosta Jan Málek nevylučuje, že se Choltice osamostatní i v dodávkách pitné vody. "Vodovod jsme realizovali z vlastních finančních prostředků, to znamená, že je ve vlastnictví obce Choltice. Za symbolickou cenu ho pronajímáme a hospodaří s ním VaK. Ale dost těžko trávíme situaci, co se týká výše vodného," říká Jan Málek. Pod Cholticemi je přitom podle hydrohospodářů velká podzemní zásobárna vody, kterou VaK na katastru obce čerpá pro Přelouč a Chrudim. Najdou se zde ale i jiná vývěrová místa jako například rybníček v zámecké oboře.

"Podle hygienické stanice má voda jakost ve třech čtvrtinách povolené normy pro kojeneckou vodu. To znamená, že je vysoce jakostní. My jako Choltice máme tuhle záležitost v záloze, kdyby neúměrně vzrostly platby. Vodovod tady máme a zdroj vody taky. To nám udává směr, že je možné i tuto situaci řešit tím, že propojíme zdroj vody s naším vodovodem a budeme mít také ve vlastní režii vodovod. Pak bychom byli úplně nezavislí na VaKu," zdůrazňuje choltický starosta.

zdroj: Pardubické noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů