Čtvrtek, 25. dubna 2024

Velká voda z Čech trhá povodňové rekordy

Velká voda z Čech trhá povodňové rekordy

HAMBURK/DÜRNKRUT - Povodňová vlna na Labi překvapila obyvatele severního Německa. Velká voda blížící se k Hamburku a ústí řeky do moře tam dosáhla úrovně, jakou neměla ani při katastrofálních záplavách v roce 2002!

Na Labi vse verním Německu vystoupala hladina u Hitzackeru na 7,7 metru, což je o 20 centimetrů více než před čtyřmi lety. Historická část tohoto městečka se včera ocitla pod vodou.Neočekávané zvýšení hladiny způsobilo to, že se voda v Labi pohybovala ve středním Německu rychleji než předtím v Sasku.

"Posun povodňové vlny do nížin vyvolal nahromadění vody vkratším úseku řeky, než tomu bylo hned za českou hranicí vSas ku, a tedy i zvýšení hladiny na nebývalou úroveň," vysvětloval hydrolog ve vysílání televize ZDF.

Situace byla včera na mnoha místech napjatá. "Protipovodňové hráze odolávají, ale jsou značně zatíženy. Proto musí být vne johroženějších místech neustále zpevňovány a posilovány pytli s pískem," řekl mluvčí hasičů.

Na rakouském toku řeky Moravy, kde vysoká voda v uplynulých dnech protrhla hráze a vyvolala záplavy, je situace dosud svízelná. Návrat vody do řečiště je velmi pomalý. V Dürnkrutu, na místě zvaném Moravské pole, zůstávají pod vodou tři stovky domů, trhliny vhrázi u Jedenspeigenu a Stillfriedu se ještě nepodařilo utěsnit.

Další hráze však drží. Pomohli tomu i Moravané, kteří vyslyšeli prosbu rakouských hasičů. Z Novomlýnských nádrží na Dyji 24 hodin nevypouštěli žádnou vodu, aby mohly být na rakouské straně zpevněny ohrožené hráze.

"Opravdu nám to pomohlo. Jinak nevím, zda bychom tu situaci ustáli," prohlásil velitel dolnorakouských hasičů Josef Buchta.

Rakouská vláda rozhodla o pomoci zatopené oblasti. Předpokládá, že ze svých zdrojů pokryje třetinu až polovinu škod způsobených velkou vodou. Kromě toho slíbila daňové úlevy pro postižené i dárce, kteří přispějí do fondů pomoci.

http://www.mojenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů