Pátek, 29. března 2024

Vláda chce na prevenci záplav proti původnímu záměru dvojnásobek

Vláda chce na prevenci záplav proti původnímu záměru dvojnásobek
Na protipovodňová opatření by měl dát stát v letech 2007 až 2010 zhruba osm až deset miliard korun, což je dvojnásobek proti původně předpokládaným čtyřem až pěti miliardám. Na posílení zdrojů se dnes usnesla vláda. Počítá se přitom s tím, že bude k dispozici protipovodňový fond v rozsahu deseti až 15 miliard korun, jehož zřízení má kabinetu v krátké době navrhnout ministr zemědělství Jan Mládek. Fond má mít formu zvláštního účtu, na němž se sejdou peníze z rozpočtu, privatizace a hlavně z půjčky od Evropské investiční banky.

"Doznívající povodně ukázaly akutnost financování protipovodňové prevence," uvedl Mládek na tiskové konferenci po jednání vlády. Již postavená protipovodňová opatření podle něj zabránila ohrožení majetku a obyvatel na řadě míst, například v Moravském Písku, v Otrokovicích ve Svitavách, v Napajedlech či pod vodním dílem Nechranice na Ohři.

Pro následující období má MZe seznam protipovodňových investic za zhruba 10,5 miliardy korun. Z něho by se měla podle efektivnosti vybírat akce pro druhou etapu programu prevence před povodněmi v letech 2007 až 2010. Podle Mládka půjde zřejmě spíš o menší akce, protože velké stavby podléhají dlouhému schvalovacímu procesu.

I při zajištění dostatečného množství peněz výstavba protipovodňových opatření v některých případech naráží na postoje ochrany přírody, vlastníků půdy a nemovitostí, i na odpor obcí k územním řízením a změnám územního plánu. Důsledkem je pak podstatné zdržení některých akcí, podotkl ministr.

Podle zprávy, kterou dnes kabinet projednal, bylo zatím z celkových 4,15 miliardy korun na první etapu programu prevence před povodněmi vynaloženo zhruba 2,9 miliardy korun. Financování jde z národních zdrojů a půjčky od Evropské investiční banky. Dokončeno nebo zahájeno bylo 312 stavebních akcí. Původní časový rámec let 2002 až 2005 stát kvůli komplikované přípravě některých investic prodloužil do roku 2007.

Na roky 2003 až 2006 byl také schválen program obnovy a odbahnění rybníků, na nějž stát do konce loňského roku vynaložil polovinu z vyčleněných 2,4 miliardy korun. Další zdroje zajišťují sami žadatelé podpory. I tento program potrvá po prodloužení ještě v roce 2007.

Další programy protipovodňové prevence spravuje ministerstvo životního prostředí. Podle ministra Libora Ambrozka chce stát mimo jiné čerpat peníze z evropských fondů na zatravňování, revitalizaci potoků a další protipovodňová opatření. Již dříve zástupci MŽP uvedli, že by to mohlo být až dvě miliardy korun ročně. Podle Ambrozka se přirozené mechanismy ochrany krajiny osvědčily mezi Olomoucí a Znojmem a pod Břeclaví, kde se voda vylila do luk a nezpůsobila zdaleka tak velké škody jako v roce 1997.

Financninoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů