Pátek, 26. dubna 2024

Češi opraví ruské čistírny vod

Češi opraví ruské čistírny vod
České firmy podnikající ve vodárenství se chystají obsadit část ruského trhu. "Je to obrovská příležitost, ruské vodárny a čistírny odpadních vod jsou v celkově ve špatném stavu a v příštích třech čtyřech letech budou v této oblasti proinvestovány desítky miliónů dolarů," říká náměstek ministra průmyslu Martin Tlapa.
Dveře českým podnikatelům v Ruské federaci otevírá pražský Hydroprojekt, jemuž se podařilo získat už dvě smlouvy na projektovou přípravu velkých vodárenských staveb. "Až se budou tyto akce realizovat, budou mít české firmy oproti konkurenci mnohem větší šanci na získávání zakázek," říká šéf exportní divize Hydroprojektu Milan Moravec.
Hydroprojekt nedávno podepsal kontrakt na projektovou přípravu pro rekonstrukci čistírny odpadních vod u města Kronštadt na pobřeží Baltského moře.
"Jde už o druhou fázi přípravy této rekonstrukce a také první etapu jsme pro Kronštadt dělali my," říká Moravec.
Už loni jeho firma zpracovávala dokumentaci také pro novou úpravnu pitné vody v Petrodvorci nedaleko Petrohradu.

"Čistička" za půl miliardy
Kronštadtská čistírna odpadních vod musí kvůli své poloze splňovat přísné limity Helsinské komise o čistotě Baltského moře, takže počítá s nejmodernějšími metodami čištění vody včetně dezinfekce pomocí ultrafialového záření.
Vlastní realizace přijde zhruba na 550 miliónů rublů (v přepočtu asi 470 miliónů korun).
"Čistírna obsluhuje padesát tisíc obyvatel. Samotná rekonstrukce začne v roce 2008 a předpokládáme, že se na všech částech realizace - snad kromě stavebních prací, u kterých to nemá smysl - budou podílet čeští dodavatelé," vysvětluje Moravec.
Jednadvacet tuzemských výrobců technologií pro vodárenství a čištění vod se spojilo v exportní alianci Czech Water Association, která při dobývání ruského trhu hodlá postupovat společně.
"Vzhledem k tomu, že situace v oblasti vodohospodářské infrastruktury je ve většině ruských měst na dost špatné úrovni, je toto téma nyní velmi aktuální," potvrzuje Štěpán Jílek z petrohradského zastoupení agentury CzechInvest.
Podle Milana Moravce jen za loňský rok nedokázaly ruské státní a místní úřady pokrýt potřebu projektů na čistírenské a vodárenské kapacity za sto miliónů rublů, letošní deficit v projektování bude zhruba stejně velký.
"Důvodem je, že v Rusku není dost kvalifikovaných odborníků," míní Milan Moravec. Zároveň ale nezastírá, že na ruském trhu je velká konkurence zahraničních firem.

Největší konkurenti - Fini
"Například na severu Ruska jsou velkými konkurenty Finové či firmy ze západní Evropy. Češi tu jsou ale dobře přijímáni - roli hrají historické důvody, znalost jazyka a to, že Rusové nás prostě mají rádi," dodává Moravec.
Aby Češi v Rusku prorazili, musí však být schopni nabízet partnerům také dodavatelské úvěry, což je u západoevropských či finských konkurentů samozřejmé. "Při přípravě dodávek proto počítáme také s účastí České exportní banky," podotkl Moravec.
Firmy z aliance Czech Water Association se angažují také na Balkáně, kde se rozjíždí velký ekologický program financovaný zčásti z evropských rozvojových fondů. Hydroprojektu se zatím podařilo uchytit v Makedonii a v Kosovu, kde získal celkem čtyři kontrakty.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů