Čtvrtek, 28. března 2024

Nejsilnějším přírodním lepidlem je "vodovodní" bakterie

Nejsilnějším přírodním lepidlem je "vodovodní" bakterie

Američtí vědci objevili nejsilnější přírodní lepidlo. Je jím bakterie Caulobacter crescentus, která se běžně vyskytuje v řekách a vodovodech. Odborníci si od ní slibují především využití v medicíně. Mohla by sloužit jako chirurgické nebo zubní lepidlo.

Podle výzkumníků z univerzity v Indianě bakterie odolá tlaku pěti tun na 2,5 centimetru čtverečního. Extrémní lepivost bakterii umožňují řetězce tvořené molekulami cukru. Snadno se tak může udržet i v silném proudu vody. Stačí jí přitom jen malá plocha k uchycení, jak se o tom přesvědčili vědci, když se snažili Caulobacter odlepit z pipety.

Otazník však zatím visí nad výrobou bakterie. O jejím využití však není pochyb. Její vlastnosti jsou totiž sedmkrát lepší než u gekona - ještěra jehož nohy pokrývají nepatrné vlásenky, které byly dosud považovány za nejlepší přírodní lepidlo. "Pokud byste si toto lepidlo namazali na prst, byli byste teoreticky schopni udržet závaží o hmotnosti 1600 liber (téměř 726 kilogramů)," dodal profesor Yves Brun.

Vlastnosti bakterie by se podle něj daly využít například k lepení ran po zranění či operaci. Představit si lze také lepení zubních protéz. Výroba podobných lepidel však naráží na významné úskalí. Vědci totiž budou muset polysacharidové řetězce "zkrotit" tak, aby se při výrobě nelepily na vše, co jim přijde do cesty.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů