Čtvrtek, 25. dubna 2024

Paroubek: Ochrana proti vodě přijde na 50 miliard

Paroubek: Ochrana proti vodě přijde na 50 miliard

Podle premiéra Jiřího Paroubka se náklady na protipovodňová opatření vyšplhají až k padesáti miliardám korun. Řekl to na čtvrteční tiskové konferenci. Zároveň slíbil, že uvolní ze státního rozpočtu pět miliard na odstranění škod způsobených letošní velkou vodou.

Peníze na protipovodňová opatření chce stát získat mimo jiné od Evropské investiční banky. Další variantou získání peněz by mohla být i emise obligací. Paroubek očekává, že konkrétním krokům bude předcházet odborná diskuze.

"V některých částech státu se zdá, že by bylo třeba výhodnější uvažovat o výstavbě malých přehrad. Není tu jen problém odvést vodu při povodni, ale také si vodu nechat na suchá léta, která zcela nepochybně také přijdou," poznamenal premiér.

Ze státního rozpočtu je na odstraňování povodňových škod nebo případně na protipovodňová opatření určeno pět miliard korun. "Je pravděpodobné, že tato částka by mohla postačit na pokrytí povodňových škod," řekl premiér.

Další miliardu uvolní Státní fond rozvoje bydlení na bytové účely. Po uzavření povodňových škod požádá vláda Evropskou komisi o peníze z Fondu solidarity. "Já počítám, že by to mohla být částka v řádech miliard korun," řekl Paroubek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů