Čtvrtek, 28. března 2024

V zamořeném rybníku rybám zaživa odpadává maso

V zamořeném rybníku rybám zaživa odpadává maso

Obecní rybník v Čerňovicích na Plzeňsku zamořila neznámá agresivní látka. V ohrožení jsou ryby, které ve vodě žijí. Látka je hubí zaživa, když z nich doslova vyžírá maso. Na místě jsou specialisté z laboratoře Hasičského záchranného sboru, kteří odebírají vzorky. Zatím nikdo neví, co rybník na návsi kontaminovalo.

PLZEŇ - "Čekáme alespoň na předběžné výsledky analýzy a teprve pak se rozhodneme co dál. Musíme určit jak zlikvidujeme látku, která tvoří tmavě zelený povlak pod hladinou. Není vyloučeno, že bude muset být asanován celý rybník," řekl Jiří Filípek z krajského ředitelství hasičů.

Podle místních lidí se něco takového stalo v obci poprvé. "Jak se tam ten sajrajt mohl dostat vůbec nechápu. Je mi líto těch ryb, které jsou zřejmě odsouzené k záhubě," řekl asi 30letý muž, který hasičům pomáhá.

První výsledky chemického rozboru odebraných vzorků nepotvrdily, že se do vody dostala průmyslová látka. "Vypadá to na přemnožené mikroorganismy bakteriového původu. Souvisí to zřejmě s náhlým oteplením," řekl Filípek.

Podle něho by se měly postupně tyto bakterie mezi sebou zlikvidovat. Ryby jsou v rybníce podle odborníků zesláblé po dlouhé zimě a nemají takovou obranu proti plísním, které způsobují , že jim hnije maso za živa.

http://www.novinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů