Čtvrtek, 28. března 2024

Malá vodní elektrárna na Úpě je v provozu

Malá vodní elektrárna na Úpě je v provozu

Předpokládaná roční výroba malé vodní elektrárny pokryje zhruba roční průměrnou spotřebu 1500 obyvatel.

Trutnov - Malá vodní elektrárna (MVE) Zelená Louka na řece Úpě v Horním Starém Městě už funguje.

Může jet naplno

Od počátku dubna běží ve zkušebním ročním provozu. "To ale neznamená, že se teprve zkouší. MVE je řádně zkolaudována a u stavby, jakou je elektrárna, je povinnost zkušebního provozu daná zákonem. Fungovat přitom klidně může na plný výkon," vysvětluje Libor Kotek, jeden ze dvou jednatelů investora, trutnovské společnosti Malá vodní elektrárna Šestidomí.

Slavnostní uvedení do provozu chystá firma na začátek léta. "Ještě zbývá udělat kosmetické úpravy omítku, nátěry, střešní krytinu, dovyčistit řečiště a upravit okolní terén," říká druhý jednatel společnosti Petr Roček.

Nádrž v původním stavu

Kdo se zajde podívat k jezu u Základní školy Mládežnická, uvidí, jak je část říční vody odvedena k náhonu MVE. Tou proteče a o dvacet metrů níže se vrátí zpět do koryta Úpy. Elektrický výkon vzniklý v elektrárně se převádí do veřejné sítě přes blízkou trafostanici. "Roční výroba elektrárny pokryje zhruba průměrnou spotřebu patnácti set obyvatel" potvrzuje Petr Roček. Jezová nádrž u malé vodní elektrárny zůstala, stejně jako výška hladiny, v původním stavu. Elektrárna by neměla změnit charakter řeky protékající Trutnovem. "V korytě teče stále stejné množství vody jako dřív. Na tom se nic nezmění. Navíc lze průtok vody turbínou regulovat," prohlásil Petr Roček. "Přínos nového vodního díla ve srovnání s původním stavem lze naopak vidět v tom, že vzdouvací zařízení je tvořeno dvěma sklopnými automatickými klapkami, které se při případném zvýšení průtoku (povodni) automaticky částečně nebo zcela sklopí a to i v případě výpadku elektřiny," vysvětluje Libor Kotek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů