Pátek, 26. dubna 2024

Vynález, který chrání před povodněmi

Jde o nový typ plastu na vyztužení kamenného povrchu hráze, který neškodí životnímu prostředí.
Vynález, který chrání před povodněmi
Povodně v důsledku klimatických změn jsou jevem, na který si budeme muset zvykat. Jedno z možných řešení jak zvýšit schopnost ohrožených lokalit odolat povodním a zmírnit jejich ničivé následky vyvinula společnost BASF, která představila novinku v podobě pružné směsi ze štěrku a polyuretanu, odolávající i ničivé síle vody.

Z předpovědí vědců vyplývá, že globální oteplování způsobí během tohoto století zvýšení mořské hladiny o 70 cm. Nejvíc ohrožené oblasti proto už zvýšily výšku mnohých systémů hrází až na 9 metrů. V Německu chrání pobřeží Severního moře před ničivou silou přírody zhruba 800 km dlouhý systém hrází.

Inovativní řešení na zabezpečení efektivní ochrany pobřeží jsou nyní mnohem potřebnější než kdykoli v minulosti. Jedním z nich je speciálně vyvinutý elastomerový polyuretanový systém dceřinné společnosti BASF Elastogranu: pod názvem Elastocoast. Jde o nový typ plastu na vyztužení kamenného povrchu hráze, který neškodí životnímu prostředí. Krycí vrstva z něj tvoří první "obrannou linii" v boji s mořem - pohlcováním tlaku způsobeného lomem vln chrání hráz a zpomaluje vodní masu. "Elastomerová krycí vrstva využívá schopnost polyuretanů vytvořit trvalé a elastické spoje s povrchem kamene. Tím vytváří pevnou, pórovitou, ale současně velmi odolnou krycí vrstvu," vysvětluje profesor Erik Pasche z Institutu pro vodní stavby na Technické univerzitě Harburg v Hamburku, která se společností Elastogran spolupracuje při vývoji Elastocoastu, přilnavé látky určené ke stabilizaci náporu moře.

STAVITELÉ PRUŽNÝCH HRÁZÍ

Právě pružnost a pórovitost jsou klíčovými faktory, v nichž spočívá síla Elastocoastu. Krycí vrstva má totiž schopnost ochránit kamenný povrch před hrubou silou vodní masy, jež se na ní tříští, a zároveň dochází k tomu, že dutiny v prostoru mezi kameny absorbují energii vln. Tuhé a pevné krycí vrstvy, vytvořené z běžného "přilnavého" betonu anebo asfaltu, bývají často strhávané pulzující silou vln.

Filozofie "jemné poddajnosti" se při zvládání energie mohutných přívalů vody osvědčila. Shodný princip se používá při výstavbě moderních systémů hrází, postupně rostoucích na straně moře. To umožňuje trhlinám postupně uvolňovat síly aniž by docházelo ke škodám, které jsou spojené s prudkým náporem vln při jejich přímém dopadu. Hráze navíc potřebují i ochrannou vrstvu proti vlivu eroze, jež nabyla podél nechráněné části pobřeží dramatických rozměrů. Došlo k tomu např. na ostrově Sylt, kde eroze doslova nahlodala jeho celistvost. Elastocoast nabízí řešení, které tomu zabrání.

Použití Elastocoastu je velmi jednoduché. Tekutý dvousložkový plastický polyuretan se na místě aplikace promíchá (např. v míchačce na beton) spolu s rozdrcenými kameny, které obalí tenkým průsvitným filmem. Aplikace takto zhotovené krycí vrstvy je poměrně snadná, příprava bariéry silné 15 - 30 cm trvá přibližně 20 minut. Směs tvrdne dokonce i pod vodou. Alternativním řešením je nanést Elastocoast, rozprašovačem na nespojitou vrstvu kamenného obkladu pomocí vysokotlakové techniky.

PRIORITAMI JSOU EKOLOGIE I CENA

Po úspěšném využití při přestavbě mola na břehu Labe v Hamburku stojí Elastocoast před svou dosud nejtěžší zkouškou - a to právě na ostrově Sylt. Severní moře nahlodává tento ostrov zejména v zimním období. Za minulý rok si silně zerodované pobřežní písečné oblasti vyžádaly náklady nejméně 3,5 mil. eur. Od září 2005 chrání vrstva Elastocoastom severní část ostrova, vystavenou nepříznivým povětrnostním vlivům. Podobný pilotní projekt byl realizován na Hamburger Hallig severně od Husumu. Dr. Marcus Leberfinger, projektový manažer společnosti Elastogran, je s výsledky za první uplynulou zimu spokojen: "Dokonce i ve zlomové zóně otevřeného pobřeží ostrova Sylt krycí vrstva spolehlivě odolávala vysoce dynamickým tlakům způsobených dopadem vln, i účinkům slané vody a mrazu."

Logicky se naskýtá otázka finanční stránky projektů zaměřených na ochranu před silou vodního živlu, tzn., zda je vyztužení břehů Elastocoastem realizovatelné i finančně. "Už od začátku vývoje produktu pro nás byla kontrola nákladů vysokou prioritou. Elastocoast se snadno používá a díky redukované šířce krycí vrstvy a nízké ceně kamenů malých rozměrů jsou nakonec náklady dokonce o trochu nižší než u běžných systémů", říká Marcus Leberfinger.

Materiál svými ekologickými vlastnostmi poskytuje výhody i pro přírodu. Flóra a fauna si může najít v pórovité struktuře krycí vrstvy nový domov, a tak může být tato inovace přínosem i pro pobřežní biotopy.

S Elastocoastem může být zajištěna výborná stabilita a trvanlivost povrchu kamenných hrází. Systémy hrází, podobné těm na ostrově Sylt či na Hamburger Hallig, jsou jen jednou z mnoha možností použití pro krycí vrstvy z drcených kamenů a Elastocoastu. Používají se podél pobřeží, mohou chránit přístavní zařízení, protipovodňové přehrady a promenády na břehu řek, a jak konstatují jeho tvůrci, potenciál tohoto materiálu je obrovský. Myšlenka spojování kamenného obkladu do jednoho celku pomocí polyuretanových plastů, a tím i zabezpečení jeho stálé soudržnosti, byla např. úspěšně použita i při výstavbě železnic.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů