Sobota, 20. dubna 2024

Vodní elektrárna vyschla

Vodní elektrárna vyschla

První vodní elektrárna Skupiny ČEZ v Plzni začne dodávat proud už na konci roku. Velká voda termín neoddálí.

Plzeň - Na stavbě jediné vodní elektrárny, kterou v současnosti buduje v České republice Skupina ČEZ, způsobily březnové povodně škody ve výši až tří milionů korun. Včera to při kontrolním dni na staveništi v Plzni-Bukovci řekli představitelé dodavatele a investora. Podle nich velká voda zbrzdila práce o 14 dnů. Stavba už ale vyschla a skluz se stahuje.

Příprava stavby vodní elektrárny začala už před čtyřmi roky. Sháněla se povolení k výstavbě. Ta samotná začala loni. V současnosti jsou hotové základní zemní práce a betonuje se. Práce ale zastavila voda, když 31. března stoupla hladina Berounky přes ochranné štětovací hráze. Na staveništi pod bývalou papírnou byl pak v některých místech sloupec vody vysoký až osm metrů.

Úklid koryta a úprava poškozených hrází bude stát dva až tři miliony korun. Stavební firmě je zaplatí pojišťovna. "Pokud nepřijde další velká voda, nic neohrozí termín dostavby," uvedl včera stavbyvedoucí Ladislav Řánek. Koordinátor výstavby Martin Majner dodal, že za takové situace začne elektrárna, která vzniká přímo v náhonu, dodávat proud do distribuční sítě do konce roku.

Maximální výkon elektrárny bude 600 kilowattů. Elektrárna bude patřit ke středním vodním elektrárnám v západních Čechách. Skupina ČEZ v kraji už vodní elektrárny provozuje. Je to například elektrárna na řece Vydra u Čeňkovy pily nebo na Mži v hrázi přehrady Hracholusky.

Fotografie: Ze staveniště vodní elektrárny v Plzni-Bukovci se už podařilo odčerpat vodu, která tam 31. března vnikla poškozenými štětovacími hrázemi. Ty se nyní opravují a výstavba dál pokračuje.

Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů