Čtvrtek, 28. března 2024

Moravský kras- modelová lokalita ochrany povrchových a podzemních krasových vod v povodí Dunaje

Moravský kras- modelová lokalita ochrany povrchových a podzemních krasových vod v povodí Dunaje
Sdružení Renesance krajiny ve spolupráci se Základní organizací Českého svazu ochránců přírody Ponikva, Českou speloelogickou společností a zemědělskou společností ZEMSPOL a.s. Sloup realizuje projekt Moravský kras- modelová lokalita ochrany povrchových a podzemních krasových vod v povodí Dunaje. Projekt je zaměřen na osvětu metod šetrného zemědělství, které se v Moravském krasu  používají. Je realizován s podporou grantového programu UNDP/GEF Danube Regional Project (DRP) administrovaného Regionálním environmentálním centrem pro střední a východní Evropu (REC)  a s podporou Jihomoravského kraje.
   Propagací metod šetrného krasového zemědělství a vhodně zvoleného podnikatelského záměru projekt získává pro jejich využívání další stakeholdery v Moravském krasu a tím přispívá k omezování znečisťování povrchových a podzemních krasových vod v oblasti. Zároveň se snaží získat pro metody šetrného krasového  zemědělství i subjekty v dalších krasových oblastech a tvůrce národních politik a strategií.
Konkrétními výstupem projektu bude vytvoření funkční modelové lokality jako místa pro výměnu zkušeností, poznatků, nových a inovativních technologií šetrného krasového zemědělství a udržitelného rozvoje krasových oblastí v povodí Dunaje.
   Během projektu budou realizovány aktivity:
1.        www stránky šetrného krasového zemědělství,
2.        seminář o šetrném krasovém zemědělství,
3.        systém exkurzí na modelové lokalitě šetrného krasového zemědělství.
   Internetové stránky budou místem pro výměnu názorů, poznatků a vzájemné komunikace zemědělců krasových oblastí v povodí Dunaje a stejně tak modelová exkurzní lokalita která bude fungovat prostřednictvím exkurzního systému. Vytvořené produkty přispějou k široké spolupráci mezi zainteresovanými stakeholdery na národní i mezinárodní úrovni při snižování znečištění nutrienty a toxickými látkami.

Ing. Jozef Jančo
tel.739 042 933
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů