Pátek, 26. dubna 2024

Vláda se opět nedohodla na osudu Nových Heřminov

Vláda se opět nedohodla na osudu Nových Heřminov

NOVÉ HEŘMINOVY/PRAHA - Vláda se ve středu 10. května opět nedohodla, jak dál postupovat v případě uvažované výstavby údolní nádrže Nové Heřminovy na řece Opavě. Ministerstvo zemědělství sice neuspělo se svým návrhem pokračovat v nákladných přípravách dalších podkladů pro vodní nádrž, ale vláda nedala za pravdu ani Ministerstvu životního prostředí, které navrhuje zajistit protipovodňovou ochranu šetrnějšími a účinnějšími metodami. Kabinet nakonec nerozhodl a uložil oběma ministerstvům společně pracovat na zvýšení protipovodňové ochrany v povodí horní Opavy.

Plánovaná přehrada Nové Heřminovy by zatopila stejnojmennou obec a zničila by krásný úsek řeky Opavy spolu s nedotčenou přírodou, která je v Moravskoslezském kraji tak potřebná. Navíc protipovodňové účinky přehrady jsou více než sporné. Takto rozlehlá přehrada by silně narušila vodní režim v okolní krajině a ve svém důsledku by mohla následky povodní naopak zhoršit. Sdružení Arnika spolu s dalšími ekologickými nevládními organizacemi se snaží prosadit šetrnější způsoby povodňové ochrany.

„Kýženého efektu lze dosáhnou citlivějším přístupem k vodě v krajině. Údolí Opavy nabízí dostatečné možnosti pro rozliv povodňových stavů a spolu s vhodným rozšířením koryta řeky, případně vybudováním několika menších retenčních nádrží mimo urbanizované území, lze podle našeho názoru zajistit kvalitní protipovodňovou ochranu. Navíc tato navrhovaná řešení jsou levnější, nevyžadují vysidlování obyvatel ani přeložky komunikací a vyžadují minimální další náklady na údržbu.“ uvedla Kateřina Hlavatá ze sdružení Arnika.

„Byli bychom rádi, kdyby se k vodě a řekám v krajině přistupovalo s větším citem. Vhodná péče o vodní toky a vodu v krajině totiž může ušetřit mnoho nákladů na protipovodňová opatření. A přiznejme si, že krajina s živou meandrující řekou je pro společnost i přírodu daleko cennější než betonová přehrada, která zničí cennou přírodu i lidská obydlí,“ dodal tiskový mluvčí Arniky Marek Jehlička.

Arnika je členem koalice Voda v krajině, která vznikla na obranu před výstavbou údolní nádrže Nové Heřminovy. Proti přehradě se staví nevládní organizace i představitelé obcí na horním toku Opavy.

Další informace o kampani Za záchranu řeky Opavy najdete ZDE.

Zdroj: Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů